VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is bij opvallend veel bedrijven onrustig aan de top. Dat hoort erbij als je een groot bedrijf runt, zeker als dat aan een effectenbeurs genoteerd staat

Het is het moment waarop de topman kan laten zien dat hij zijn bovengemiddelde salaris waard is. Helaas lukt dat niet altijd.

Bij ABN Amro regent het weer eens briefjes. De kritiek bestaat er deze keer onder meer uit dat topman Van Dijkhuizen te veel over duurzaamheid praat. De top reageert minder paniekerig dan in 2007 op het beruchte briefje van TCI en dat lijkt verstandig. President-commissaris De Swaan en bestuursvoorzitter Van Dijkhuizen reageerden samen in het FD en zeggen dat zij duurzaamheid inderdaad hoog in het vaandel hebben: “Duurzaamheid raakt alles en iedereen. Dat denken moet je installeren in de bank. Dat is een heel sterk statement hoe wij verder willen gaan.”

Perikelen rond de topmensen zijn er ook bij Facebook, waar Mark Zuckerberg verwijten krijgt dat hij met zijn agressieve optreden spanningen veroorzaakt; bij Tesla, waar Elon Musk soms vergeet dat er regels zijn rond koersgevoelige informatie; bij Telecom Italia, waar Amos Genish weg moet na een meningsverschil over de strategie. En dan hebben we nog Carlos Ghosn van Renault die gearresteerd werd voor belastingfraude. Hij was nog niet zo heel lang geleden de gevierde man bij het concern, dat opleefde dankzij zijn kostenbesparingen.

Belangrijkste les uit deze gevallen is dat de topman een bedrijf kan maken en breken. En hij kan dat vaak van de ene op de andere dag. Daarom is het zo belangrijk de juiste persoon aan te stellen en daarbij ook goed te kijken naar de arbeidsvoorwaarden: dat hoeft echt geen minimumloon te zijn, maar ook niet te veel van het goede. Hier spelen de raad van commissarissen en de aandeelhoudersvergadering een essentiële rol. Een bedrijf leiden is ook mensenwerk. Overmoed, hebzucht, Zonnekoninggedrag, te veel aandacht voor bijzaken of vasthouden aan een tot mislukken gedoemde strategie zijn namelijk menselijke fouten die altijd op de loer liggen.

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen