VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom ligt op koers met de verkoop van zijn Telematica-divisie. Er zouden vier mogelijke kopers door zijn naar een tweede ronde. Voor allemaal geldt dat ze in ieder geval de financiële ruimte hebben om deze aankoop te doen.

De Telegraaf meldde donderdag dat de potentiële kopers Verizon, bandenproducenten Michelin en Bridgestone en investeringsfonds TPG zijn. De koper moet in januari gevonden zijn. Reden om de vier gegadigden nader te bekijken.

Verizon
Verizon is al een grote partij als het gaat om telematicadiensten, zoals diensten voor wagenparkbeheer. Het bedrijf deed in 2016 twee overnames op dit vlak. Het kocht het Californische Telogis en het Ierse Fleetmatics. Voor de laatste betaalde het 2,4 miljard dollar.

Verizon ziet dit onderdeel als strategisch heel belangrijk, getuige het jaarverslag 2017. “Dit positioneert ons bedrijf niet alleen voor korte termijn winstgevendheid, maar ook voor groei in wat zeker een lange periode van verandering en uitbreiding in onze hele industrie zal zijn.”

De balans van Verizon vertoont wel een schuld van 113 miljard dollar en het bedrijf heeft een relatief hoge nettoschuld/ebitda-ratio van 2,4. Maar nog een miljard erbij voor deze overname zal op de balans van Verizon niet zo heel veel uitmaken.

Michelin
Op het eerste gezicht heeft het produceren en verkopen van banden niet zo heel veel te maken met het fleet management dat TomTom Telematica doet. Voor bandenmakers kan het echter een mogelijkheid zijn om aanvullende diensten te leveren en de klantrelaties te versterken. Daarbij heeft Michelin al wat telematica-activiteiten. In 2017 kocht het Franse bedrijf het Amerikaanse NexTraq dat toen iets meer dan honderd medewerkers had.

Michelin heeft financiële speelruimte. De verhouding tussen de nettoschuld en de operationele winst ligt op 0,9 en dat is ná 3,4 miljard euro aan recente overnames. Dit waren echter wel overnames in de productiehoek. Tijdens de laatste investor day ging het ook vooral over banden, niet over fleet management of soortgelijke diensten. Of Michelin dus echt in de markt is voor een overname van het TomTom-onderdeel is de vraag.

Bridgestone
Ook het Japanse Bridgestone is vooral bandenmaker. De divisie banden is goed voor 83 procent van de omzet en 93 procent van de bedrijfswinst. In het jaarverslag wordt ook niet gerept over fleet management of telematica als diensten die het aanbiedt, maar de mogelijke strategische overwegingen die gelden voor Michelin gelden ook voor Bridgestone.

Daarnaast heeft Bridgestone een negatieve nettoschuld, oftewel het heeft meer geld in kas dan schulden. De ijzersterke balans is tegelijkertijd een uiting van het feit dat Bridgestone niet echt een overnamemachine is.

Bridgestone heeft deze zomer in het VK een keten van bandencentra overgenomen, in 2017 kocht het een soortgelijk Frans bedrijf. Voor beide aankopen werden geen financiële details gegeven wat erop wijst dat ze niet al te groot in omvang waren. Ook voor de Japanse bandenmaker geldt dus dat het de vraag is of deze diep in de buidel gaat tasten voor een grote stap in telematica.

TPG
En dan is er nog het Amerikaanse investeringsfonds TPG. Dit heeft naar eigen zeggen meer dan 94 miljard dollar onder beheer. Het fonds is in allerlei sectoren actief, van technologie tot vastgoed en heeft in Europa belangen in bijvoorbeeld Spotify en Saxo Bank. Volgens de site zitten er op dit moment 19 Europese bedrijven in portefeuille. TomTom Telematics zal daar vast goed tussen passen, maar de prijs zal zonder twijfel belangrijk zijn voor deze investeerder.

Alles bij elkaar lijkt Verizon dus de meest aangewezen partij om dit onderdeel van TomTom over te nemen, omdat het al telematicadiensten ontplooit. Het is even wachten tot januari wie de koper wordt en hoeveel die partij gaat betalen.




Gerelateerde artikelen