VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Analist Tom Simonts van het Belgische effectenhuis KBC Securities heeft deze week zoals ieder jaar 10 aandelen aangewezen waarvan het analistenteam van KBC veel verwacht in het komende jaar. Opvallend veel scheepvaart, biotechnologie en andere bedrijven die het in 2018 slecht deden.

In een filmpje op YouTube geeft hij ruimhartig toe dat de selectie voor 2018 “niet meteen een voltreffer” was, zoals dat eigenlijk gold voor de hele markt. Het afgelopen jaar was inderdaad geen gemakkelijk beleggingsjaar en het komende jaar belooft ook de nodige volatiliteit.

Toch durft Simonts voor 2019 weer een aantal opvallende namen te noemen. Het zijn zeven Belgische en drie Nederlandse aandelen, waarbij uiteraard geen enkele garantie gegeven kan worden. Wij lopen de minst bekende namen hier ook even langs, het zijn wellicht bedrijven die een nader onderzoek van de actieve doe-het-zelf belegger verdienen.

De selectie bevat relatief veel ‘fallen angels’, aandelen die in 2018 een deel van hun glans kwijtraakten door uiteenlopende tegenvallers. In België selecteerden de analisten AB InBev, Euronav, Galapagos, Kinepolis, Melexis, Tubize en VGP. In Nederland zijn ABN Amro, Boskalis en NN Group favoriet.

Bij grootste bierbrouwer ter wereld AB InBev, bekend van Jupiler en Budweiser, verwacht KBC een combinatie van een versnelling van de volumegroei, een aanhoudende verschuiving naar de hogere segmenten, kostensynergiën en het terugbrengen van de schulden.

De internationale scheepvaartgroep Euronav kan volgens KBC profiteren van een marktherstel. De balans is op orde en de vloot is vernieuwd.

En voor het ook in Nederland genoteerde biotechnologiebedrijf Galapagos zal 2019 een jaar worden van mijlpaalbetalingen, meent KBC. Ook zullen nieuwe onderzoeken worden gestart.

Bioscoopuitbater Kinepolis is met de overname van Landmark een nieuwe fase van zijn overnamestrategie ingegaan, waarbij ook dankzij innovaties en operationele efficiency de winst kan worden opgeschroefd.

De Belgische chipmaker Melexis zit in hetzelfde schuitje als BESI en ASM International in Nederland en is volgens de analisten van KBC te hard gedaald. Het bedrijf is actief in een snel groeiende markt en dat zal het herstel helpen.

Ook houdstermaatschappij Tubize, dat een belang heeft in farmaciebedrijf UCB, is volgens KBC Securities te goedkoop. Het aandeel handelt momenteel op een korting van 45 procent ten opzichte van de boekwaarde. Een korting van 30 procent zou eerder terecht zijn, in lijn met andere holdings en de historie.

Vastgoedontwikkelaar VGP uit Antwerpen, gespecialiseerd in industrieparken, combineert goede vooruitzichten met een relatief lage waardering van het aandeel.

Naast dit zevental Belgische hoofdfondsen gaat KBC dus voor de hier bekendere namen ABN Amro, Boskalis en NN Group. Op de lokale markt heeft KBC Securities ook nog een vijftal bedrijven op de kooplijst staan: Biocartis, Exmar, Orange Belgium, Recticel en Sioen.

Bekijk het filmpje hier.