VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De autoverkoop in de Europese Unie is afgelopen maanden flink ingezakt. Europese auto-aandelen hebben mede daardoor flink terrein verloren. Op iets langere termijn gekeken gaat het echter helemaal niet zo slecht met de Europese automarkt.

In november werden in de Europese Unie 8 procent minder auto’s geregistreerd dan in november vorig jaar. Het was de derde maand op rij dat de verkopen op jaarbasis sterk lager uitvielen. Vooral in Duitsland werden afgelopen maanden flink minder auto’s verkocht.

Als oorzaak van de krimp wordt nieuwe regelgeving voor emissie-testen die in september van kracht zijn geworden vaak als schuldige aangewezen. Autoproducenten zouden moeite hebben om nieuwe modellen die aan de regelgeving voldoen op de markt te brengen.

Deze verklaring krijgt steun van de ontwikkeling van de verkoop in aanloop naar september. In juli lagen de registraties ruim 10 procent hoger dan in 2017, in augustus zelfs meer dan 30 procent.

Per saldo waren de eerste elf maanden van het jaar dan ook niet slecht. Gekeken over de periode januari tot en met november lagen de registraties 0,8 procent hoger. Daar komt bij dat de markt vooral in Italië en het Verenigd Koninkrijk slecht gaat. Dit zijn de vierde en tweede automarkt van Europa, die dus zwaar wegen in de totale cijfers.

Voor beide markten geldt dat er specifieke macro-economische problemen zijn. In Italië de onrust over de overheidsbegroting en in het VK de brexit en de historisch zeer lage stand van het pond.

Als december iets beter wordt dan november zal de totale autoverkoop in de EU dit jaar op een vergelijkbaar niveau uitkomen als vorig jaar, wat het beste jaar sinds 2007 was. Het is daarom maar de vraag of de markt echt is ingezakt, of dat er een tijdelijke vraaguitval is als gevolg van de nieuwe regelgeving.

Overigens is er ook in de VS geen sprake van een verkoopimplosie. In de VS worden dit jaar circa 17 miljoen auto’s verkocht, iets minder dan vorig jaar en piekjaar 2016, mede als gevolg van de wat opgelopen rente.

Op de Europese beurzen lijkt juist rekening te worden gehouden met een scherpe vraaguitval. De Stoxx 600 Automobiles & Parts met daarin zeventien grote Europese automerken en toeleveranciers is vanaf half januari 35 procent gezakt. Circa de helft daarvan verliep parallel aan de inzakkende autoverkoop van de afgelopen maanden.

Natuurlijk zijn er ook nog de zorgen dat de Amerikaanse regering importheffingen zal invoeren op Europese auto’s. Dit speelt echter al langere tijd en kan de recente koersval niet verklaren. Daar komt bij dat drie topmannen van Duitse autobouwers vorige week in gesprek gingen met president Trump en hierna de conclusie trokken dat de dreiging van de importheffingen wegebt.

Alles bij elkaar lijkt het erop dat op de beurzen een soort perfecte storm is ingeprijsd voor de Europese auto-industrie. Als alles iets minder negatief uitvalt dan beleggers lijken te voorzien, zou er ruimte moeten zijn voor koersherstel.