VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

U heeft 0 gratis premium item(s) over deze maand.

De verkiezingsoverwinning die Jair Bolsonaro eind oktober behaalde in Brazilië zorgde voor een kortstondige opleving van de beurs van São Paulo. Heel lang hield die euforie echter niet aan. Voor de belegger die op wat langere termijn kijkt, is het nu de vraag of Bolsonaro de Braziliaanse economie uit het slop kan trekken.

Brazilië verkeert in een diepe crisis, die ook op de aandelenbeurs goed voelbaar was. De Bovespa, de index van de beurs van São Paulo, kwam in de afgelopen vijf jaar (gemeten in euro) nauwelijks van zijn plaats, terwijl beurzen in de rest van de wereld floreerden.

De tropische Trump, zo wordt de extreemrechtse Bolsonaro ook wel genoemd. Qua botheid kan the Donald zelfs nog wel wat van hem leren. De verwachting is dat Bolsonaro met economische hervormingen zal komen die zich richten op meer fiscale discipline, het beperken van uitgaven, en een proces van concessies en privatiseringen. Een van de eerste dingen die hij deed, was dan ook het afschaffen van het ministerie van Werk. Naast het snoeien van het aantal ministeries wordt het pensioenstelsel versoberd.

Voor het milieu heeft Bolsonara noodgedwongen wat meer oog dan Trump. Hij zal bepaalde eisen van milieugroeperingen inwilligen om grote landbouwbedrijven tegemoet te komen, die vrezen export te verliezen als het land doorgaat met vervuilen en grootschalige ontbossing. Brazilië stapt ook niet uit het klimaatakkoord van Parijs. Bolsonaro had daar wel mee gedreigd, maar hij veranderde na zijn verkiezing dus van koers.

Drie fondsen met een flinke portie Brazilië
De fusie tussen Aberdeen en Standard Life heeft gevolgen gehad voor het Aberdeen Latin American Equity Fund. De organisatiestructuur is gewijzigd, waarbij de verantwoordelijkheden nu per sector worden verdeeld, waar dat voorheen per land gebeurde. Dat lijkt een logische verbetering in het proces. Dit fonds kan goede resultaten overleggen ten opzichte van de MSCI Emerging Markets Latin America Index. Het fonds past een geduldige, op kwaliteit en waarde gebaseerde aanpak toe. Aberdeen richt zich op de beste bedrijven waarbij een ‘bottom-up’ benadering wordt gehanteerd, waardoor de samenstelling van de portefeuille sterk kan afwijken van de benchmark. Het fonds bestaat voor meer dan de helft (57 procent) uit Braziliaanse aandelen, Mexico komt met 28 procent op de tweede plaats. De lopende kosten van dit fonds liggen met 1,31 procent wel wat hoger dan gemiddeld.

Het fonds Comgest Growth Emerging Markets belegt in opkomende markten over de hele wereld en zit daardoor slechts voor 12 procent in Brazilië. China is de grootste markt voor Comgest (een kwart van de portefeuille), maar met 12 procent overweegt het Brazilië wel vrij sterk ten opzichte van de benchmark.

Kwaliteit en groei zijn de hoekstenen van de aanpak van dit fonds, dat ook als bottom-up gekenschetst kan worden. Opvallend is dat de grootste post in de portefeuille bestaat uit aandelen in het Amerikaanse IT-bedrijf Cognizant Technology Solutions, een bedrijf dat genoteerd staat aan de Nasdaq en het hoofdkantoor in New Jersey heeft staan. Meer dan helft van de medewerkers van Cognizant zit echter in India, waardoor het toch als bedrijf in een opkomende economie kan worden gezien.

Comgest heeft een opvallend goed trackrecord, hoewel het fonds in het afgelopen jaar wat achterbleef. Teamwerk staat voorop bij dit fondshuis dat eigendom is van het personeel en een sterke beleggingscultuur heeft opgebouwd. Het kostenplaatje is niet bijzonder concurrerend, 1,11 procent op jaarbasis.

Het JP Morgan Latin America Equity Fund heeft 58 procent van de portefeuille in Brazilië belegd, en in de top 10 vinden we zes Braziliaanse bedrijven, waaronder bekende namen als oliemaatschappij Petrobras, mijnbouwgigant Vale en de banken Itau en Bradesco. JP Morgan voert een coherente strategie die door de jaren heen consistent is uitgevoerd en heeft geresulteerd in redelijke resultaten, hoewel de index niet helemaal wordt bijgehouden. De portefeuillebeheerders hebben veel ervaring in de regio Zuid-Amerika en hebben het vertrouwen van beleggers verdiend. Bovendien zijn de kosten van dit fonds lager dan de mediaan van de categorie waarin het fonds valt: 1,05 procent.