VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Economen verbazen zich over de scherpe correctie op de aandelenmarkten. Deze is moeilijk te verklaren omdat de lange rente in de Verenigde Staten ook daalt. Vaak is dat juist goed voor aandelenkoersen. Het kan erop duiden dat het einde van de economische cyclus in zicht is.

De Deen Torsten Sløk, hoofdeconoom van Deutsche Bank, zegt verbaasd te zijn over het verloop van de Amerikaanse financiële markten. De scherpe correctie in de aandelenbeurs is volgens hem niet te rijmen met de beweging van de lange rente in de Verenigde Staten. Er klopt iets niet, zegt hij op de Amerikaanse website Business Insider.

Bij dalende rentes horen stijgende aandelenkoersen, omdat de relatieve aantrekkelijkheid van aandelen groter wordt. Nu de rentes én de koersen dalen is dat raar. De S&P 500 daalde in het afgelopen jaar met 12 procent, volgens Sløk is ofwel de aandelenmarkt te laag ofwel de langetermijnrente te hoog.

Ariel Bezalel, fondsbeheerder van het Jupiter Dynamic Bond Fund, gelooft dat de dubbele strategie van de Federal Reseve (Fed) van montaire verkrapping en het verhogen van de rente de ultieme katalysator is voor een vertraging van de Amerikaanse economie en de wereldeconomie. Hij denkt dat het einde van de economische cyclus nadert.

Analisten van de in Londen beursgenoteerde vermogensbeheerder Ticker JUP.L, denken dat dit de opkomende markten en uiteindelijk ook de ontwikkelde economieën zal raken. Liquiditeit speelt daarbij een belangrijke rol.

In 2018 was er sprake van verschillende perioden van volatiliteit, van de uitverkoop op de opkomende markten tot de recente correctie van de aandelenmarkten in van de ontwikkelde markten. Bezalel meent dat terugkeer van de volatiliteit in de eerste plaats te wijten is aan de inkrimping van de balans van de Fed en de verhoging van de korte rente. De ECB zal naar verwachting binnenkort ook haar opkoopprogramma van obligaties beëindigen, waardoor de verkrapping van de liquiditeit waarschijnlijk nog groter zal worden. Nu de dollar stijgt omdat de Fed de rente heeft verhoogd, is het voor Bezalel geen verrassing dat het wegvallen van de wereldwijde liquiditeit in eerste instantie in de opkomende markten werd gevoeld, aangezien de opkomende markten veel schuld in dollars hebben opgebouwd. Maar Bezalel meent dat de vertraging in de opkomende markten zich onvermijdelijk ook zal uitbreiden naar de ontwikkelde economieën.

De wereldwijde inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie (een belangrijke economische groei-indicator) is bijvoorbeeld al enkele maanden aan het dalen door een vertraging van de Chinese economie. China is een belangrijke motor voor de wereldwijde economische groei en de opkomende markten zijn weer sterk afhankelijk van de Chinese groei. Deze dynamische effecten zijn uiteindelijk van invloed op de ontwikkelde markten, aangezien de opkomende markten goed zijn voor ongeveer 60 procent van het wereldeconomie en 80 procent van de wereldwijde groei. Tegen deze achtergrond is het niet verwonderlijk dat de economische data in Europa beginnen te verslechteren.

Volgens Bezalel is het een kwestie van tijd voordat de Fed uit de cyclus van renteverhogingen stapt, aangezien de problemen elders onvermijdelijk de VS bereiken. Hij ziet dan ook aantrekkelijke rendementskansen voor zijn fonds. De laatste tijd is hij opportunistisch geweest in delen van opkomende markten en hij kijkt naar defensieve bedrijven met een hoog rendement (zoals de Amerikaanse gezondheidszorg), maar op dit punt van de economische cyclus is hij zich wel bewust van de noodzaak om het opwaartse potentieel in evenwicht te brengen met de toenemende neerwaartse risico’s.