VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beursdaling van het afgelopen jaar heeft flink huisgehouden op de Amsterdamse beurs. Bijna een derde van de aandelen in de AEX staat dit jaar meer dan 20 procent lager, in de MidKap Index is dat zelfs meer dan de helft. De keerzijde is dat de dividendrendementen zijn opgelopen naar niveaus die er aantrekkelijk uitzien.

De AEX herbergde al een aantal jaar verschillende aandelen in op het oog stabiele bedrijven die flinke dividendrendementen boden, zoals Shell en NN Group. Door de koersdalingen zijn hier verschillende aandelen bijgekomen. Een overzicht en antwoord op de vraag of het dividend houdbaar is.

Alle aandelen in de AEX die in 2018 meer dan 20% zijn gezakt:

Aandeel

Koersontwikkeling 2018*

Dividendrendement (o.b.v. dividend 2017)

ING

-40,0%

7,3%

Unibail-Rodamco-Westfield

-37,0%

8,2%

Signify

-35,1%

6,3%

Aalberts

-34,9%

2,4%

ArcelorMittal

-34,4%

0,6%

ABN Amro

-25,9%

7,3%

Aegon

-25,6%

6,8%

Randstad

-24,9%

4,9%

* (op basis van slotkoers 27-12-2018)

Randstad
Het aandeel van uitzender Randstad is dit jaar circa een kwart gezakt. Daardoor is het dividendrendement nu tegen de 5 procent. Als het extra dividend dat Randstad heeft uitgekeerd over 2017 wordt meegerekend, komt het dividendrendement zelfs ruim boven de 7 procent uit. Deze extra uitkering is echter afhankelijk van de financiële positie van het bedrijf.

In de crisis schrapte Randstad twee jaar lang de dividenduitkering. Dit was nodig na een scherpe winstdaling door de recessie en doordat het bedrijf bezig was met het verwerken van de overname van Vedior.

Het dividendbeleid van Randstad heeft nu een ondergrens die het gemiddelde is over de jaren 2014 tot en met 2016. Alleen in zware economische omstandigheden of een verslechtering van de financiële positie zal het hieronder zakken. Met een verhouding tussen de nettoschuld en de operationele winst van circa 1 staat Randstad er nu goed voor. Het bonusdividend van dit jaar is daar ook een uiting van.

Conclusie: dividend lijkt goed houdbaar, zolang de economie niet sterk verslechtert.

Signify
De voormalige lichtdivisie van Philips heeft nog maar anderhalf jaar zelfstandig een beursnotering. Toch was het in het eerste volle jaar aan de beurs een van de slechtst presterende aandelen in de AEX. Signify heeft zelf nog geen dividendgeschiedenis, maar die van de voormalige moeder geeft vertrouwen. Philips biedt beleggers al jaren een stabiel dividend en hield dit ook tijdens de crisisjaren overeind.

Signify streeft ernaar 40 tot 50 procent van de nettowinst na eenmalige posten als dividend uit te keren. De nettowinst helemaal onder aan de streep lag over de eerste negen maanden van dit jaar meer dan 40 procent lager dan vorig jaar. Dat betekent waarschijnlijk niet dat het dividend even hard zal zakken, gezien de verwachting dat de vrije kasstroom van Signify slechts licht zal dalen.

Conclusie: dividend kan in een zwak jaar dalen.

Unibail-Rodamco-Westfield
Vastgoedaandelen zijn dit jaar ook flink gezakt. In de AMX biedt het aandeel Wereldhave zelfs een dividendrendement van 11 procent. Op Unibail-Rodamco-Westfield is het dividendrendement ook meer dan 8 procent.

Unibail heeft een behoorlijk goede reputatie als het gaat om het dividend. Het heeft het dividend zelfs in de crisis kunnen verhogen. Met een loan-to-value (verhouding tussen schuld en de waarde van het vastgoed) van 38 procent is ook de financiële positie van het bedrijf solide.

Conclusie: goede dividendhistorie en sterke balans maken dividend behoorlijk zeker.

ING en ABN Amro
ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen noemde ABN dit jaar in een interview voor Effect een ‘uitzondering in Europa’. Het aandeel heeft het dit jaar ook beter gedaan dan ING maar is toch ook flink gedaald. De topman wees erop dat het bedrijf een dividendrendement biedt van 6,5 procent, inmiddels meer dan 7 procent.

ABN keert de helft van de ‘bestendige’ winst uit aan aandeelhouders. Daarmee bedoelt het de winst voor bijzondere posten. ING mikt op een groeiend dividend. Of de uitkeringen houdbaar blijven als de stroppenpotten gevuld moet worden in een recessie is wel de vraag. Tijdens de financiële crisis keerde ING vijf jaar lang geen dividend uit. ABN Amro, een aantal jaar niet beursgenoteerd, maakte jarenlang geen winst.

Conclusie: gezien de voorgeschiedenis is het de vraag of dividenden volledig overeind kunnen blijven in de volgende economische neergang.

Aegon
Ook het dividendrendement van Aegon loopt tegen de 7 procent. De verzekeraar heeft geen harde richtlijnen voor het dividend en benadrukt in zijn dividendbeleid dat het bestuur beslist over de uitkeringen. Daarbij is de kapitaalpositie van het bedrijf een belangrijke overweging.

Op dit moment ziet die positie er goed uit. Aegon zit zowel op groepsniveau als op het niveau van de dochtermaatschappijen flink boven de eigen doelstelling. In de crisis moest de verzekeraar de uitkeringen wel twee jaar staken, al is het dividend sindsdien wel jaar-op-jaar opgelopen.

Conclusie: net als voor de banken is het dividend van een verzekeraar als Aegon afhankelijk van de economie en de ontwikkeling in financiële markten.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen