VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een omzetwaarschuwing van Apple heeft beleggers wereldwijd schrik aangejaagd. Het was de spreekwoordelijke druppel die beleggers duidelijk maakte dat het met de Chinese consument en daarmee de economie de verkeerde kant uit gaat.

De Chinese overheid houdt nog consequent vol dat de economie met meer dan 6 procent per jaar groeit. De waarschuwing van Apple dat de kwartaalomzet tegen de 10 procent lager zal uitkomen dan eerder voorspeld was het voorlopige dieptepunt van een stroom slecht nieuws die afbreuk doet aan de officiële Chinese lezing. Een overzicht van het andere slechte nieuws uit de tweede economie van de wereld.

Consumptiegroei zwak
De Chinese overheid heeft sinds een aantal jaar als doel om de consumptie te laten groeien. Het lijkt er echter op dat hier de klad in zit. De groei van de detailhandelsverkopen zakte in november naar 5,8 procent. Nog steeds een indrukwekkend cijfer maar wel het slechtste in vijftien jaar tijd. Eind november rapporteerde juwelenproducent Tiffany & Co al slechter dan verwachte omzetcijfers door een tegenvallende vraag van Chinese toeristen.

Autoverkopen stagneren
In de eerste elf maanden van 2018 kromp de autoverkoop in China met enkele procenten. Het was voor het eerst sinds de Azië-crisis van de jaren negentig dat de (inmiddels) grootste automarkt ter wereld duidelijk stagneerde. De Amerikaanse autofabrikanten GM en Ford meldden zelfs een afname van de verkopen in China met respectievelijk 15 en 30 procent.

Krimp van de productiesector
Uit cijfers van Markit bleek eerder deze week al dat de Chinese productiesector afgelopen maand is gekrompen. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2017 kwam de inkoopmanagersindex voor China uit onder de 50. De ontwikkeling van de vraag kwam zelfs uit op het slechtste cijfer sinds juni 2016.

Dalende beurskoersen
De beurzen in het westen zitten sinds augustus in een dalende trend, maar in China is dat al langer zo. De beurs van Shenzhen is sinds november 2017 bijna 40 procent gedaald. De Hang Seng-index in Hongkong is sinds januari vorig jaar met een kwart gezakt. De beurs is niet de economie, maar het is wel een indicatie dat het vertrouwen in China zelf tanende is.

Overheid is aan het stimuleren
De officiële Chinese groeicijfers laten zien dat er weinig aan de hand is, maar met zijn beleid geeft de Chinese overheid een ander signaal. De overheid verlaagde vorig jaar namelijk de inkomstenbelasting met 1,3 biljoen yuan in een poging de consumptie een impuls te geven. Voor dit jaar zou een iets kleinere verlaging in het vat zitten. Vooralsnog heeft dat weinig effect gehad, maar het maakt wel duidelijk dat niet alles goed gaat in China.

Dat het in China niet echt goed gaat met de economie is dus al enige tijd duidelijk. De handelsspanningen met de VS leken voor beleggers tot nu de grootste zorg. De omzetwaarschuwing van Apple zet de Chinese consument op de kaart als potentiële bedreiging voor de ontwikkeling van de economie en de resultaten van bedrijven die afhankelijk zijn van China.