VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Over aandacht heeft Apple nooit te klagen. Dat geldt zowel voor de onderneming en haar producten als het aandeel. Deze week is het bedrijf de absolute blikvanger op de beurs na een even zeldzame als onverwachte waarschuwing voor inzakkende verkopen. Een kort overzicht in drie vragen en antwoorden.

Begin augustus was Apple het eerste bedrijf ooit dat door de magische grens van 1 biljoen dollar (1000 miljard dollar) aan beurswaarde schoot.

In nauwelijks vijf maanden werd Apple op de beurs bijna 400 miljard dollar minder waard -  meer dan de beurswaarde van Facebook - en is het in omvang gepasseerd door Microsoft, Amazon en Alphabet, het moederbedrijf van Google. De echte klap kwam na de omzetwaarschuwing van afgelopen woensdag.

Omzet- en winstwaarschuwingen komen veel voor. Waarom krijgt de waarschuwing van Apple zoveel aandacht?
Alles rond Apple krijgt veel aandacht. Het is nu eenmaal een bedrijf van superlatieven. Het was (lange tijd) het meest waardevolle bedrijf met de hoogste kwartaalwinst ooit en een record cashpositie van meer dan 250 miljard dollar.

Als dat bedrijf, voor het eerst in zestien jaar, een omzetalarm geeft, dan is te begrijpen dat de aandacht enorm is. Ook al omdat een terugval van Apple veel toeleveranciers raakt.

Daar komt bij dat Apple de tegenvallende verkopen in China als de voornaamste reden geeft voor de tegenvaller. De gevreesde afkoeling van de Chinese economie en de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China geven zo een nieuwe dimensie aan de vrees voor het einde van een periode van hoogconjunctuur.

Het is niet de eerste keer dat Apples resultaten in China teruglopen. Waarom dan zo’n heftige reactie op de beurs?
Inderdaad, de reactie op de financiële markten was ongemeen fel. Het aandeel leverde meer dan negen procent in en analisten wisten niet hoe snel ze hun verwachtingen moesten terugschroeven.

Je zou denken dat een onderneming met een staat van dienst zoals Apple meer krediet zou hebben, ook al omdat de verwachte omzet over het afgelopen kwartaal toch nog op een slordige 84 miljard dollar uitkomt.

De schrik onder beleggers wordt voor een belangrijk deel gedragen door verrassing. Nauwelijks twee maanden geleden beloofde Apple-topman Tim Cook nog een omzetstijging in dit kwartaal van vijf procent. Nu houdt hij rekening met een omzetverlies van 5 procent. Dat Apple op zo’n korte termijn zo faliekant verkeerd kan prognosticeren geeft te denken.

Ineens klinkt alle kritiek, die er echt wel al langer op Apple is, een stuk plausibeler. Het bedrijf is te afhankelijk van de iPhone en drijft daarmee op oude successen.

Een echte voorloper in functionaliteiten is Apple niet meer. Een voorloper is Apple vooral in prijzen. Apple is zichzelf steeds nadrukkelijker gaan positioneren als luxemerk, een segment waarin prijsverhogingen makkelijker zijn door te voeren.

De combinatie van hoge prijzen, zeker bij de nieuwere modellen, in combinatie met weinig nieuwigheden en verzadiging bij klanten is de onderliggende oorzaak voor de problemen waarmee Apple kampt. Mensen kiezen minder snel voor een nieuw model, maar houden hun bestaande telefoon langer. Een gelijksoortige trend bleek meer dan tien jaar geleden het begin van het einde voor Nokia als marktleider in mobiele telefoons.

Is dit het begin van het einde voor Apple?
Het is zorgelijk dat Apple nu blijkbaar zo gevoelig is voor (schijnbare) economische tegenwind, waar het vroeger vaak robuust doorgroeide in een lastig economisch klimaat.
Toch is het absoluut veel te vroeg om ook maar te denken aan een neergang van de onderneming. Apple blijft een absolute krachtpatser en heeft eerder te maken gehad met teruglopende opbrengsten in China.

Apple investeert meer dan 14 miljard dollar per jaar in R&D en topman Cook belooft nieuwe beloftevolle producten in de pijplijn. Het techbedrijf is actief op het gebied van autonoom rijden en blijft bezig met smart glasses en horloges. Het is alleen de vraag hoeveel geduld beleggers en consumenten hebben met de onderneming die hen de laatste jaren zo heeft verwend.