VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met de vierde kwartaalcijfers van de Amerikaanse bank Citigroup werd een begin gemaakt met het cijferseizoen. In Europa zijn de bedrijven gemiddeld een paar weken later, maar voor beleggers hier kunnen de Amerikaanse cijfers richting geven.

Citigroup meldde tegenvallers bij de handel in obligaties, maar met de aandelenhandel werd wel meer verdiend dan een jaar eerder. De omzet uit zakenbankieren bleef op jaarbasis ongeveer gelijk. Onder aan de streep bleef een nettowinst over van 4,3 miljard dollar, waarvoor het aandeel door beleggers werd beloond met een koersstijging van 4 procent. Wat daarbij geholpen zal hebben was het beeld over het hele jaar: een winst van 18 miljard dollar waar Citigroup in 2017 nog verlieslatend was. Gecorrigeerd voor eenmalige zaken steeg de winst met 14 procent. Citigroup was de eerste grote bank in de Verenigde Staten die met kwartaalcijfers kwam, maar de andere grote banken werden dankzij de cijfers van Citi ook meer waard.

Amerikaanse beleggers gaan het cijferseizoen met enigszins getemperde verwachtingen in. De verwachte winstgroei van bedrijven in de Verenigde Staten is volgens de beursgenoteerde dataleverancier FactSet grofweg gehalveerd. Dat gegeven is niet zo dramatisch als het klinkt, want volgens FactSet was de verwachte winstgroei (voor het eerste kwartaal 2019) eind september 2018 met 6,7 procent nog vrij hoog, en ligt de verwachting nu nog altijd op 1,9 procent. Voor de sectoren consumentengoederen, energie en technologie wordt overigens een daling van de winst verwacht. Voor de ontwikkeling in de omzet wordt wel in alle sectoren een groei verwacht.

Volgens FactSet rapporteerde 71 procent van de bedrijven in de S&P 500 de laatste vijf jaar boven de verwachting en men verwacht nog altijd dat een substantieel deel dit zal blijven doen, maar geen 71 procent meer.

De beurzen staan al 15 tot 20 procent lager ten opzichte van de recente toppen. Dat is een forse correctie, wat het idee rechtvaardigt dat een groot deel van deze afvlakking van de winstgroei al in de koersen verwerkt is.

Een ander aspect dat altijd van invloed is op de stemming op de aandelenmarkten is de rente. De verwachtingen aangaande monetaire verkrapping (verhoging van de rente, red.) door de Federal Reserve en de ECB zijn bijgesteld en men verwacht geen renteverhogingen meer tot mei dit jaar. Mocht er daarnaast ook nog ondersteuning komen uit een (voorlopig) handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, dan staat ons wellicht een mooi beurskwartaal te wachten.