VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tussen Europese en Amerikaanse banken zit al een lange tijd een flink gat in prestaties en waardering op de beurs. Dat lijkt begin 2019 niet te veranderen. Terwijl de Amerikaanse banken grote winsten meldden, kwam Société Générale met een omzetwaarschuwing.

De Franse bank, in balansomvang de zevende van Europa, had in het vierde kwartaal last van de onrust op financiële markten. Hierdoor vallen de inkomsten uit de zakenbank 20 procent lager uit dan in het laatste kwartaal van 2017. Over heel 2018 zijn deze inkomsten 10 procent lager.

Global Markets and Investor Services, zoals deze divisie heet, is voor Société Générale (SocGen) een belangrijke winstdrijver. Afgelopen jaren kwam 40 tot 50 procent van de nettowinst van de bank van dit onderdeel. Wat precies de impact zal zijn op het nettoresultaat blijkt pas bij de jaarcijfers begin februari, maar het belooft niet veel goeds.

SocGen had het expliciet over de ‘uitdagende situatie in kapitaalmarkten wereldwijd’. Deze negatieve boodschap stond in een opvallend contrast met die van Amerikaanse banken die jaarcijfers publiceerden.

Bestuurders van zowel Goldman Sachs als Bank of America waren juist behoorlijk positief. Goldman-topman David Solomon stelde dat de situatie in de reële economie ‘behoorlijk robuust’ is. Brian Moynihan van Bank of America zei dat de resultaten van de bank laten zien dat consumenten en bedrijven er goed voor staan en dat hetzelfde geldt voor de economie.

Dit optimisme werd ook ondersteund door de cijfers. Goldmans divisie die grote klanten bedient, Institutional Client Services, zag de inkomsten in het vierde kwartaal met enkele procenten stijgen ten opzichte van vorig jaar. De divisie Global Markets van Bank of America meldde wel een inkomstendaling, maar met 5 procent was die wel een stuk kleiner dan bij SocGen.

De koersreactie op deze resultaten was positief. Het aandeel Goldman Sachs ging 10 procent omhoog woensdag, dat van Bank of America ruim 7 procent. De Amerikaanse bankenindex S&P 500 Banks is sinds het begin van het jaar ook al bijna 10 procent gestegen. De koers van SocGen ging na de omzetwaarschuwing juist met bijna 4 procent naar beneden.

Een Amerikaanse uitzondering was Morgan Stanley dat cijfers rapporteerde die minder waren dan verwacht. De divisie institutional securities van Morgan Stanley zag de inkomsten met 15 procent dalen. Het aandeel ging hierna ook enkele procenten achteruit. Desondanks was 2018 een recordjaar voor de Amerikaanse bankensector. De winsten van de zes grootste banken bij elkaar opgeteld komen voor het eerst ruim boven de 100 miljard dollar uit.

De omzetwaarschuwing van SocGen belooft weinig goeds voor de resultaten die de Europese bankensector over 2018 zullen rapporteren. Zo lijkt het gat in prestaties en waardering dat al een tijdje bestaat tussen Amerikaanse en Europese banken alleen maar groter te worden.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen