VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is een van de bekendste afkortingen voor Amerikaanse beleggers: FAANG, waarmee op de vijf meest succesvolle technologieaandelen van de laatste jaren wordt geduid: Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google.

Het snelgroeiende vijftal was samen goed voor het leeuwendeel van de opmars van de Amerikaanse S&P 500 Index in de afgelopen 10 jaar.

Maar nu lopen de verschillen in waardering steeds verder uiteen, en dat heeft vooral te maken met uiteenlopende groeiverwachtingen. Met name het aandeel Apple zou volgens analisten niet meer in het setje passen, omdat het steeds meer eigenschappen van een klassiek ‘waarde-aandeel’ krijgt, met een bescheiden groei maar een sterke kasstroom en een fraai dividend.

Als geheel waren de FAANG-aandelen een jaar geleden een stuk duurder dan nu, omdat zij goed zouden kunnen profiteren van de belastingmaatregelen van Donald Trump. De vijf hebben allemaal veel geld buiten de Verenigde Staten staan, en dat zou veel voordeliger kunnen worden teruggehaald. Maar de verschillende affaires over privacy-gerelateerde zaken (de data-analyse van Cambridge Analytica voor Facebook ging velen te ver) en de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China drukten de koersen van deze aandelen meer dan gemiddeld.

Analist John Petrides van de Amerikaanse vermogensbeheerder Point View Wealth Management noemt op Yahoo Finance de groep als geheel momenteel goedkoop, hoewel hij daarbij wel vooral refereert aan Facebook, Apple en Google-moeder Alphabet. De aandelen Amazon en Netflix vindt hij nog relatief duur.

Volgens Petrides heeft Apple twee belangrijke problemen. Op de korte termijn is dat de groeivertraging in China, waar Apple 20 procent van zijn omzet vandaan haalt. Op de langere termijn is daar het opvolgingsprobleem van de iPhone. Apple is sterk afhankelijk van het nieuwe model iPhone dat met de regelmaat van de klok verschijnt, maar de populariteit van dit succesverhaal is ongetwijfeld eindig. Analisten waarschuwen al dat de nieuwe modellen steeds minder verschillen van de oude en zij zien de belangstelling de komende jaren afnemen.

Wat Apple als aandeel nu nog wel aantrekkelijk maakt, behalve de lage waardering op net 13 keer de winst, is de 130 miljard dollar cash op de balans. Dat is 18 procent van de beurswaarde van 740 miljard. Daar komt bij dat Apple 60 miljard dollar vrije kasstroom op jaarbasis genereert.  

Over Netflix zegt Petrides dat men niet verbaasd moet zijn dat een partij als Apple zich gaat opwerpen als een concurrent, zoals ook Walt Disney dat van plan is. Er is al Apple TV, maar dat speelt een bescheiden rol. Apple heeft er echter de bankrekening voor om met een paar gerichte overnames zichzelf een hoofdrol in die markt toe te eigenen.

In de tabel hieronder enkele kerncijfers van de FAANG-club, oordeelt u vooral (ook) zelf.

FAANG: Uiteenlopende waarderingen

 

 

Ticker

Koers

Beurswaarde

Koers/winst (laatste 12 mnd)

Dividend-rendement

Facebook

F

FB

 $     149

 $ 340 mrd

22,4

0,0%

Amazon.com

A

AMZN

 $ 1.700

 $ 830 mrd

94,9

0,0%

Apple

A

AAPL

 $     156

 $ 740 mrd

13,1

2,0%

Netflix

N

NFLX

 $     350

 $ 150 mrd

126,1

0,0%

Alphabet

G

GOOG

 $ 1.090

 $ 760 mrd

40,9

0,0%

(Bron: Yahoo! Finance)