VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor beleggers in Europese aandelen is de mogelijk escalerende handelsoorlog tussen twee andere economische grootmachten belangrijk. De wereldeconomie zou eronder kunnen lijden als de Verenigde Staten en China elkaar allerlei handelsbelemmeringen gaan opleggen. Maar misschien is Europa wel de beste plaats om voor dit geweld te schuilen.

Beurzen hebben wereldwijd klappen gehad van de handelsruzie tussen Donald Trump en Xi Jinping. Vooral de grote Amerikaanse technologieaandelen werden geraakt. Chinese consumenten zouden even geen Apple-telefoons of andere Amerikaanse producten meer willen. Voor de Europese economie is de consument ook cruciaal. Die lijkt zijn geld nog wel te willen uitgeven, maar de industrie begint te haperen. In januari gaven cijfers over de orderontvangst van Duitse industriële bedrijven aan dat er een krimp was van 1 procent op maandbasis en van 4,3 procent op jaarbasis. Het was de grootste daling in meer dan zes jaar.

Het Duitse bureau voor de statistiek had betere berichten over de detailhandel. In november werd er in Duitse winkels 1,4 procent meer verkocht dan een maand eerder en ook 1,1 procent meer dan een jaar geleden. Cijfers voor de hele eurozone zijn vergelijkbaar. Consumenten in de eurozone profiteren van de lage werkloosheid, lage rente, beperkte inflatie en hogere lonen. Bij een verder escalerende handelsoorlog zal de Europese economie het wel vooral van de binnenlandse (Europese) vraag moeten hebben. Belangrijk is daarbij de ontwikkeling van de werkloosheid. In de eurozone ligt die nu al enige tijd rond de 8 procent. Als de stemming omslaat en de werkloosheid weer gaat toenemen, kan dat de groei van de particuliere consumptie remmen.

Het komende jaar zal zeker nog de nodige volatiliteit geven op de aandelenmarkten. Maar schuilen in Europa is wellicht niet onverstandig. Voor fondsbeleggers is het dan van belang de goede actieve beleggingsfondsen eruit te pikken die in een moeilijke markt het verschil weten te maken. Hieronder drie fondsen die wat dat aangaat hun sporen hebben verdiend.

Drie Europese large-cap waardefondsen
Het Brandes European Value Fund hanteert en bottom-up-benadering met een gedisciplineerde diepe-waarde aanpak. De portefeuille bevat 61 aandelen, waarvan het Franse farmaciebedrijf Sanofi de grootste post is. Ook bekende consumentennamen als Carrefour en Marks & Spencer halen bij Brandes de top 5. Het fonds heeft een sterk lange-termijn-trackrecord en de lopende kosten zijn met 0,84 procent concurrerend.

Het Franklin Mutual European Fund is aantrekkelijk voor de lange termijn, maar heeft wel betere tijden gekend als het om het rendement gaat. Het fonds probeert bedrijven met een sterke kasstroom te kopen die tijdelijk laag gewaardeerd zijn. Met 54 aandelen is het fonds nog iets geconcentreerder dan het voorgaande, en ook hier bevat de portefeuille relatief veel aandelen in de gezondheidszorg en consumentenproducten. In de top 10 treffen we onder meer Novartis, GlaxoSmithKline en Volkswagen, maar ook twee Nederlandse namen: NN Group en KPN. Bij het fondshuis is het wel relatief onrustig, en de meest ervaren beheerder ging onlangs met pensioen. En dan zijn de lopende kosten ook nog eens bovengemiddeld: 0,99 procent.

Metropole Gestion voert het fonds Metropole Selection, dat een consistente waarde-aanpak toepast. Het fonds wisselde recent goede jaren met slechte af, maar doet het op de lange termijn goed. Het Franse fondshuis is een betrouwbare lange-termijn-partner met een ervaren team van waarde-beleggers. De lopende kosten liggen met 0,93 procent dicht bij de mediaan voor de categorie Europese aandelen. De portefeuille is met 34 aandelen uiterst geconcentreerd. Ook als het om de sectoren gaat, maakt Metropole wat andere keuzes: oliereuzen Royal Dutch Shell en BP zijn de twee grootste posten, verder zitten er nog vijf financials in de top 10.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap