VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Terwijl de wereldelite in Davos op het World Economic Forum de economische uitdagingen doorneemt, zijn beleggers vooral op zoek naar de beleggingscategorie die het de komende tijd het beste zal doen. Aandelen, obligaties of de spaarrekening: wat is de beste keuze?

Het regent nog altijd vooruitzichten op (de rest van) 2019. De rode draad in veel van die voorspellingen is dat de verwachting is dat de rendementen op aandelen beperkt zullen zijn maar dat ook van de rente niet al te veel verwacht mag worden.

Beleggingsstrateeg Robert Almeida van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS stelt in zijn Strategist’s Corner van januari dat de categorie aandelen het de komende periode lastig gaan krijgen. Beleggers prijzen momenteel een daling van de bedrijfsresultaten in. Stijgende kosten, veroorzaakt door het veranderende monetaire beleid en een krappere arbeidsmarkt, zaaien twijfels over de winsten in 2019.

Het is volgens Almeida zaak goed te kijken naar de duurzaamheid van de marges en financiële hefboomeffecten. Zwakte op de obligatiemarkt kan de rentelasten opjagen van bedrijven met grote schulden. Beleggers op de aandelenmarkt moeten volgens Almeida voor ondernemingen gaan die een uniek product leveren. Zij onderscheiden zich van de concurrentie en kunnen hogere kosten doorberekenen en hoeven geen genoegen te nemen met lagere marges.

Het Nederlandse NN Investment Partners (NNIP) verwacht voor 2019 aandelenrendementen tussen de 5 en 7 procent. Dat is wat lager dan het historisch gemiddelde, maar toch nog wat meer dan de meeste renteniveaus, zeker die op spaarrekeningen.

NNIP verwacht een afnemende, maar nog wel positieve wereldwijde winstgroei. Lage waarderingen en sterke risicoaversie zijn niet per se ongunstig: het laatste kwartaal van 2018 was een van de slechtste kwartalen voor aandelen in 45 jaar, stelt NN. Dit soort brede koersdalingen kwam in het verleden vaak alleen voor tijdens oliecrises en andere recessies. De kans is groot dat de winstgroei in 2018 het hoogste niveau van de huidige wereldwijde cyclus heeft bereikt. Maar het is niet zeker dat de wereld dicht bij een recessie zit met negatieve gevolgen voor de markt.

NN Investment Partners verwacht dat de wereldeconomie solide zal blijven groeien, maar wel minder dan in 2018, toen de wereldwijde winstgroei op 16 procent uitkwam. De waardering van wereldwijde aandelen is sinds 2011 niet zo sterk afgenomen. De gemiddelde verwachte koers-winstverhouding voor de komende 12 maanden is 14.

Patrick Moonen, Principal Strategist Multi Asset bij NN Investment Partners zegt daarover: “We gaan uit van gematigd positieve rendementen in 2019, gedreven door een gematigde wereldwijde winstgroei. (…) Op de korte termijn blijven we echter voorzichtig vanwege onzekerheden rond de handel, de Brexit en de politiek in de eurozone.”

Volgens Moonen is het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten het grootste risico voor de markten, dat conflict heeft grote invloed op de bedrijfsvooruitzichten en het vertrouwen van ondernemers.

NNIP verwacht niet dat de Federal Reserve de Amerikaanse rente in de komende vijf of zes maanden zal verhogen. Voor heel 2019 gaat NNIP uit van twee verhogingen, maar dit zal afhangen van de economische ontwikkeling.

De Britse vermogensbeheerder Schroders heeft ook een duidelijke visie op de rente in 2019. Drie economen van Schroders, Keith Wade, Azad Zangana en Craig Botham, zetten deze week hun verwachtingen op een rij voor de VS, eurozone, het Verenigd Koninkrijk, Japan en China. Het einde van de cyclus van renteverhogingen in de VS is ook volgens hen in zicht terwijl de ECB die cyclus naar verwachting dit jaar gaat opstarten. 

Voor de eurozone zou dat de eerste renteverhoging in lange tijd betekenen. Dit jaar bestaat de euro 20 jaar en is het ook het jaar dat de positie van Mario Draghi ter beschikking komt en er Europese verkiezingen worden gehouden. Draghi heeft eerder aangegeven dat de rente in de eurozone tot de zomer van 2019 laag zal blijven. Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders, verwacht dat de rente twee keer wordt verhoogd, in september en december van dit jaar, waardoor de belangrijkste herfinancieringsrente op het einde van het jaar op 0,5 procent zou komen te liggen (nu is die 0 procent) en de depositorente op nul (die is nu -0,4 procent). Deze tarieven zullen naar verwachting doorwerken op de spaar- en leenrentes die banken hanteren.

De vraag welke beleggingscategorie de beste keuze is, is nooit makkelijk geweest, maar als puur naar het verwachte rendement wordt gekeken valt de keuze op aandelen. Als de economische ontwikkelingen tegenzitten zal dit echter de slechtste categorie zijn. Zoals altijd eigenlijk.