VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een stroom aan negatieve berichten heeft het gevoel gevoed dat de eurozone een nieuwe recessie induikt. Een enkel cijfer steunt dit beeld, maar de meeste andere indicatoren wijzen toch eerder op een economie die in een iets lagere versnelling doorgroeit.

De inkoopmanagersindex voor de eurozone was de belangrijkste indicator die leidde tot speculatie over een recessie. Deze index is gezakt naar 50,7 punten, de laagste stand in vijf-en-een-half jaar. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door pessimisme in Duitsland, Frankrijk en Italië. In de drie grootste economieën van het blok groeit de private sector op dit moment amper.

ECB-president Mario Draghi voedde de recessie-angst donderdag met de constatering dat de economische groei in de eurozone lijkt te vertragen. “Het groeitempo voor de korte termijn is waarschijnlijk lager dan eerder verwacht.”

Draghi maakte meteen duidelijk dat hij een recessie niet waarschijnlijk acht. Eerder gaat hij uit van een aanhoudend zwakke groei. Dat komt mede door onzekerheid over een aantal grote ontwikkelingen, zoals de brexit en de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten.

De meeste economische indicatoren steunen deze lezing van de economische situatie. Vier hiervan op een rij.

1. Duitsland ontsnapt aan twee kwartalen krimp
De grootste economie van Europa had een slecht derde kwartaal waardoor de verwachting was dat Duitsland in de hele tweede helft van het jaar technisch al in een recessie zou komen. Dat bleek in ieder geval niet te kloppen. Het laatste kwartaal liet circa 0,2 procent groei zien ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

2. Consumentenvertrouwen is laag maar stabiel
In Nederland is de consument in korte tijd veel pessimistischer geworden. Het CBS meldde de grootste daling van het consumentenvertrouwen in zeven jaar. In de eurozone als geheel werden consumenten echter weer iets minder negatief over de ontwikkeling van de economie.

3. Banken verwachten geen grote afname van de vraag naar leningen
Uit een kwartaalrapport van de ECB bleek deze week dat banken verwachten dat de vraag naar krediet in het eerste kwartaal wat zal afnemen. Tegelijkertijd nam de kredietvraag van zowel bedrijven als consumenten in het vierde kwartaal nog toe. Van een flinke afname van de vraag naar leningen is geen enkele sprake.

4. De geldhoeveelheid groeit
Naast de verwachtingen van de banken staan de feitelijke cijfers over de monetaire ontwikkeling in de eurozone. De M3-geldgroei geldt als een indicator van de economische groei. Deze is in eind 2017 en begin 2018 wat gezakt, maar stond tot en met november op een plus van circa 3,8 procent.

Daarmee wijst alles eerder op een groeivertraging dan op een recessie. Als de onzekerheid over de brexit en de handelsspanningen verdwijnen, kan het ook zomaar gebeuren dat de economie weer een tandje hoger schakelt.