VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De kwartaalcijfers die de medische technologiebedrijven Philips en Siemens Healthineers deze week naar buiten brachten verschilden sterk. Philips doet het beter en lijkt ook als aandeel aantrekkelijker.

Het Duitse Siemens Healthineers heeft een gebroken boekjaar en kwam dinsdag met tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal van 2019. Philips kwam op dezelfde dag juist met een sterk vierde kwartaalbericht. Beide bedrijven zijn actief op de markt voor beeldvormende medische apparatuur, zoals MRI- en CT-scanners.

Bij Healthineers daalde de bruto winstmarge van 17,1 procent in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 16,5 procent. De verzelfstandigde Siemens-dochter zag vooral de winst uit diagnostiek-apparatuur dalen en kondigde maatregelen aan om de focus in het bedrijf verder aan te scherpen.

Op de beurs vielen de cijfers slecht: het aandeel Siemens Healthineers verloor in de eerste uren van de handel meer dan 5 procent, ondanks het feit dat het bedrijf mededeelde wel vast te houden aan de prognose van een omzetgroei van 4 tot 5 procent dit jaar en een winstmarge van minstens 17,5 procent.

Het aandeel van concurrent Philips won juist ruim 3 procent op de beurs dankzij sterke cijfers over de laatste drie maanden van 2018. Philips kon in het vierde kwartaal een winstmarge van 17,4 procent laten zien en zag de omzet op vergelijkbare basis stijgen tot 5,6 miljard euro. De nettowinst viel wel lager uit, maar dat was het gevolg van het afstoten van de voormalige verlichtingsdivisie Signify. De winst uit voortgezette activiteiten steeg van 1 miljard tot ruim 1,3 miljard euro. Philips gaat het dividend met 6 procent verhogen en herhaalde dat de financiële doelstellingen voor de komende jaren overeind blijven.

De orderportefeuille lijkt bovendien goed gevuld. Philips boekte nieuwe opdrachten voor informatiesystemen bij verschillende Amerikaanse ziekenhuizen. Ook in China worden naar eigen zeggen ondanks de handelsoorlog nog goede zaken gedaan in de diagnosetak.

Philips kondigde dinsdag een dividendverhoging aan tot 0,85 euro per aandeel, terwijl de laatste vijf jaar steeds 0,80 euro werd uitgekeerd. Daarnaast start het bedrijf een inkoopprogramma ter waarde van 1,5 miljard euro, waarmee topman Frans van Houten op BNR Nieuwsradio zei zo’n 46 miljoen aandelen te kunnen terugkopen, circa 5 procent van het nu uitstaande aantal aandelen. Samen met het dividendrendement van 2,6 procent kan gesteld worden dat Philips zijn aandeelhouders het komende jaar ruimhartig trakteert.

En dan is het gestegen aandeel Philips op 15 keer de verwachte winst voor 2020 nog altijd voordeliger dan concurrent Siemens Healthineers, dat ondanks de koersdaling nog 18 keer de door analisten verwachte winst voor dat jaar kost (bron: Bloomberg).