VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is voor veel beleggers een eeuwig dilemma: wanneer stap ik in, wanneer moet ik weer verkopen? Het is de vraag of het een belegger ooit perfect zal lukken, zonder dat er sprake is van puur geluk. Twee grote vermogensbeheerders proberen beleggers te helpen.

Vaak geciteerde beleggers zeiden al dat ze graag kopen als het bloed door de straten loopt of als ‘mister market’ in een depressieve toestand aan de deur staat om zijn aandelen aan te bieden.

Paniek op de markten kan zeker een goed moment zijn om in te stappen, vooral achteraf. Helaas worden beleggers maar al te snel meegesleept door het marktsentiment en slaan zij eerder aan het verkopen. Omgekeerd is het ook moeilijk om na een periode van koersstijgingen de hebzucht te weerstaan om de weging van aandelen te vergroten of om met geleend geld bij te kopen.

De grafiek van de week van vermogensbeheerder DWS geeft de dynamiek weer van deze patronen voor de Amerikaanse markten. De ‘paniekindicator’, zeg maar een waarde-angstverhouding, toont de koers-winstverhouding (P/E of K/W) van de S&P 500 ten opzichte van de volatiliteitsindex (VIX). De VIX geeft de volatiliteit weer die wordt verwacht door de derivatenmarkten en wordt vaak gebruikt als een graadmeter voor hoe angstig de Amerikaanse aandelenbeleggers zijn. Op dit moment zit de indicator aan de onderkant van de bandbreedte van de afgelopen 25 jaar, wat wijst op paniek.

Deze ‘paniekindicator’ daalde in het afgelopen jaar opvallend scherp, wat erop zou kunnen wijzen dat het tijd is voor aandelenbeleggers die graag de markt willen ‘timen’ om weer in te stappen. Een belangrijke oorzaak van de paniektoestand op de beurs vormen de sterk lagere koersen van Amerikaanse technologiebedrijven, waardoor sommige beleggers gedwongen werden te verkopen in een dalende markt. De lage liquiditeit rond Kerstmis versterkte die daling. Nu lijkt er een stabilisering op te treden.

De bedrijfswinsten die in de eerste weken van het jaar bekend werden gemaakt gaven een gemengd beeld, maar ze waren solide genoeg om te voldoen aan meer realistische marktverwachtingen, ook voor de technologiesector. Het recente herstel in de markt kan volgens DWS daarom nog wel een tijd aanhouden.

Het Amerikaanse fondshuis Fidelity voegt daaraan toe dat het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en de vertraging van de Chinese economische groei vorig jaar een grotere marktvolatiliteit hebben veroorzaakt. Dit jaar zullen de Chinese autoriteiten de stabiliteit bevorderen, onder meer met maatregelen om de marktliquiditeit te handhaven. Dit brengt kansen voor beleggers met zich mee, zeggen de in China gevestigde portefeuillebeheerders Lynda Zhou (China Equities CIO) en Freddy Wong (Fixed Income CIO) van Fidelity International.

Zhou en Wong zijn optimistisch over de uitkomst van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog: “Geen van beide landen kan zich de mogelijke negatieve economische gevolgen van een langdurige confrontatie veroorloven. We gaan er daarom van uit dat China en de VS tot een akkoord komen.”

Fidelity verhoogt mede daarom de aandelenwegingen in haar beleggingsportefeuilles.

Toch blijkt timing van de aandelenmarkt voor de particuliere belegger in de praktijk bijna onmogelijk. Wie eerder uitstapte en nu op basis van de optimistische berichten van DWS en Fidelity weer instapt maakt twee keer transactiekosten en miste op veel aandelenbeurzen al een herstel van zo’n 10 procent. Je kan een keer geluk hebben, maar de koersfluctuaties gewoon uitzitten is vaak op de lange duur de beste optie.