VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Amerikaanse internetbedrijf Alphabet, vooral bekend van Google, heeft zijn omzet in het afgelopen kwartaal opnieuw stevig opgevoerd. De operationele marge staat echter onder druk door de grote investeringen die het concern doet. Het aandeel daalde nabeurs op het kwartaalbericht.

De kwartaalomzet kwam uit op 39,3 miljard dollar, ruim 20 procent meer dan een jaar eerder en ook wat meer dan analisten hadden verwacht. Maar de kapitaaluitgaven stegen met 80 procent nog veel sterker. De winstmarge daalde in het vierde kwartaal naar 21 procent, tegen 24 procent in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 8,9 miljard dollar, waar een jaar geleden nog een verlies gemaakt werd als gevolg van een tegenvaller in de belastingsfeer. Een goed resultaat, maar de winst was toch iets lager dan analisten hadden verwacht.

Alphabet heeft momenteel wat last van de relatief sterke dollar, die ook het resultaat in het lopende kwartaal wat zal drukken. Het zijn nu echter met name de hoge uitgaven die Alphabet doet waardoor beleggers zich wat zorgen maken, zo schijft onder meer Therese Poletti op de website MarketWatch.

Alphabet spendeerde in het voorbije kwartaal ruim 7 miljard dollar aan investeringen in datacenters en servers voor de zoekmachine en voor het uitbreiden van de cloud- en hardware-activiteiten.

In een toelichting op de cijfers zei de financiële topvrouw van het concern, Ruth Porat, dat de investeringen dit jaar minder sterk zullen stijgen dan vorig jaar. Porat deed echter geen uitspraken over de verwachte omzet of winst.

Alphabet was ondanks de iets lager dan verwachte winst, de forse kapitaaluitgaven en een groot aandeleninkoopprogramma in 2018 in staat zijn goedgevulde kas verder te spekken. Het jaar werd beëindigd met 109 miljard dollar in kas, 7 miljard meer dan een jaar eerder. Dit jaar zal Alphabet voor 12,5 miljard dollar eigen aandelen inkopen, meer dan de 8,6 miljard van vorig jaar.

Het aandeel Alphabet (ticker GOOGL) verloor maandagavond nabeurs zo’n 3 procent. Op de ruim 1100 dollar die er toen stond, kostte Alphabet net 24 keer de winst die voor het jaar 2019 wordt verwacht. Er blijft veel optimisme over de vooruitzichten van het internetbedrijf. Van de 43 analisten die het aandeel Alphabet volgen (bron: Bloomberg) geven er maar liefst 41 een koopadvies, de 2 andere zeggen ‘houden’. Van de 17 analisten die maandagavond en dinsdagochtend hun taxaties aanpasten naar aanleiding van het kwartaalbericht, bleven er 16 optimistisch. Het gemiddelde 12-maands koersdoel ligt op 1336 dollar, ruim 20 procent boven de huidige koers.