VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bodemonderzoeker Fugro is op de beurs een van de grootste slachtoffers geweest van de gedaalde olieprijs vanaf de piekniveaus boven de 140 dollar in 2008. Het bedrijf boekte de afgelopen vijf jaar verlies maar het tij lijkt te keren, mede dankzij de groei in bodemonderzoek voor windmolenparken op zee.

Over 2018 werd het nettoverlies teruggedrongen tot 51,1 miljoen euro, minder dan een derde van het verlies over 2017. De vergelijkbare omzet ging met 19,2 procent omhoog naar 1,65 miljard euro. Na drie krimpjaren lukte het de onderneming eindelijk eens weer een toename van de omzet te bewerkstelligen. Het bedrijfsresultaat (ebitda zonder eenmalige zaken) kwam uit op 117,8 miljoen euro, tegen 100,8 miljoen euro een jaar eerder.

Het bedrijf uit Leidschendam profiteert van de langzaam verbeterende olie- en gasindustrie en ziet de vraag uit de offshore windsector toenemen. Fugro verwacht dat de omzetgroei dit jaar doorzet, met een verdere verbetering van de brutowinstmarge. Topman Mark Heine noemde 2018 in het persbericht een keerpunt voor het bedrijf. Vooral bij de tak Marine, de grootste van het bedrijf, ging het goed.

De resultaten waren iets zwakker dan verwacht, waardoor de koers met een lichte daling reageerde. Analisten waren wel positief over de sterke groei van de orderportefeuille in het vierde kwartaal, die ging met 14 procent omhoog op kwartaalbasis.

Fugro brengt bodems in kaart voor met name de olie- en gasindustrie, waar de laatste jaren flink in kosten werd gesneden. Dat de grote oliemaatschappijen weer geld uitgeven betekent dat Fugro weer werk aan de winkel heeft. Investeringen in olie- en gasvelden, met name op zee, zullen de komende decennia wellicht tot steeds minder werk opleveren, maar de groei van de offshore windsector kan dat gat ook vullen.

Fugro zal de komende jaren naar verwachting van analisten snel winstgevender worden. Op de winst per aandeel van 0,32 euro die voor dit jaar wordt verwacht (Bron: Bloomberg) kost het aandeel ruim 30 keer de winst. Dat lijkt duur, maar analisten zien die winst in 2020 op 0,77 euro uitkomen, en in 2021 op 1,18 euro.

Fugro koerste maandagochtend ondanks de bemoedigende uitspraken van het bedrijf iets lager. Het aandeel kost nu minder dan 10 euro, waar dat in 2011 nog ruim 60 euro was. Die oude toppen zullen op korte termijn niet bereikt worden, maar misschien verdient Fugro wel weer een wat positievere benadering van beleggers.