VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

U zag het al aan het beeld op de cover van deze Effect, duurzaamheid is momenteel een belangrijk thema voor beleggers. Het is echter wel de vraag welke risico’s beleggers zich op de hals halen in hun drang goed te doen voor de planeet en de medemens.

Beursgenoteerde bedrijven worden meer en meer beoordeeld op hun ‘ESG’-scores, dat staat voor de Engelse termen environmental, social en governance, factoren die volgens sommigen sterk bepalend kunnen zijn voor de financiële prestaties van bedrijven.

Verschillende grote beleggers hanteren al een beleid waarbij bedrijven die in ESG onder de maat scoren, worden geweerd, en beleggingsfondsen die zich uitsluitend op beste jongetjes van de ESG-klas richten, winnen aan populariteit.

Amerikaanse instellingen als Sustainalytics en indexmaker MSCI beoordelen bedrijven op duurzaamheidskenmerken en maken lijstjes die voor beleggers heel handig kunnen zijn. Zo oordeelde Sustainalytics dat het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf PG&E bij de beste 10 procent behoorde van zijn sector als het ging om milieubeleid, en het bedrijf zou tot de top 10 wereldwijd behoren van bedrijven die bovengemiddeld zouden kunnen profiteren van de trend naar meer duurzaamheid.

Eind vorig jaar stortte het aandeel PG&E in toen bleek dat de onderneming een kwartier voor de uitbraak van een grote bosbrand in Californië problemen had met een grote elektriciteitslijn. Er vielen tientallen doden en de milieuschade is bijna niet te berekenen, zo groot. PG&E kijkt nu tegen enorme financiële claims aan en gaat alleen niet failliet omdat de overheid dat (vooralsnog) voorkomt.

PG&E was enorme verplichtingen aangegaan voor toekomstige wind- en zonneprojecten, maar het onderhoud van het oude net had minder prioriteit. En denk niet dat PG&E een uitzondering is. Facebook, BP en Volkswagen scoorden ook prima op ESG-kenmerken op momenten dat daar onverkwikkelijke zaken aan het licht kwamen.

Een belangrijke les voor beleggers is dat de ESG-score, hoewel groeiend in relevantie, zeker niet als belangrijkste criterium gebruikt moet worden bij een investeringsbeslissing. De scores zijn nog in een pril stadium van ontwikkeling, en dat dwingt de belegger extra alert te zijn of zij een juist beeld geven.

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters.