VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Amerikaanse chipfabrikant Nvidia is van plan voor bijna 7 miljard dollar zijn branchegenoot Mellanox over te nemen. Het aandeel Nvidia halveerde bijna sinds de zomer van vorig jaar en nu doet het zijn grootste overname ooit. Hoe staat het bedrijf er eigenlijk voor?

Nvidia (ticker NVDA) heeft altijd met enige regelmaat kleine overnames gedaan, maar het eveneens op de Nasdaq genoteerde Mellanox (ticker MLNX) is bepaald geen klein clubje. Er werken meer dan 2.000 mensen, waardoor Nvidia zijn personeelsbestand met bijna een kwart ziet toenemen.

Mellanox is gespecialiseerd in ‘infiniband’-oplossingen, chiptechnologie voor datacenters. De chips van Mellanox worden gebruikt in servers die netwerken met elkaar verbinden. De technologie maakt het mogelijk intensief rekenwerk over meerdere datacenters te verdelen. Het grote Intel heeft soortgelijke technologie in huis (Omnipath) en zou ook achter Mellanox aangezeten hebben. Intel vist dus achter het net.

Nvidia is groot geworden met chips voor videogames, maar het bedrijf wil zijn activiteiten verbreden en de markt voor datacenters is sterk in ontwikkeling. Dat was ook te zien in de resultaten, waar in het segment dat zich richt op datacenters de sterkste groei geboekt werd. Wat heet: Nvidia verzevenvoudigde de omzet in dit segment in de afgelopen drie jaar en datacenters zijn nu goed voor bijna een derde van de concernomzet. Dit heeft alles te maken met de snelle opkomst van cloud computing en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI). Nvidia’s grafische processors zijn de standaard geworden in veel van de grootste datacenters in de wereld en worden ingezet om snel enorme datasets te analyseren en door te rekenen, wat de basis is voor AI.

Voor zaken als parallel computing en deep learning zijn de chips van Nvidia zeer geschikt. Met de toevoeging van Mellanox versterkt Nvidia zijn positie in deze markt. Mellanox zag zijn omzet vorig jaar voor het eerst boven de 1 miljard dollar uitkomen en verviervoudigde de jaarwinst naar 160 miljoen euro. Een schijntje vergeleken met de 3,8 miljard dollar die Nvidia in het afgelopen jaar verdiende, maar wel een bijdrage die sterk kan toenemen. Nvidia was er dan ook als de kippen bij om te melden dat de acquisitie positief zal bijdrage aan de brutomarge en de winst per aandeel.

Nvidia hoeft geen schuld aan te gaan voor de overname, het heeft het hele aankoopbedrag op de bank staan. De managementteams van beide bedrijven zijn al akkoord en de verwachting is dat de deal voor het einde van het jaar wordt afgerond.

De koers van Nvidia heeft de laatste maanden te lijden gehad van de krimpende markt voor het ‘mijnen’ van cryptocurrencies, waarvoor ook vaak chips van Nvidia worden gebruikt, en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China deed de koers ook geen goed.

Op het huidige niveau van een kleine 170 dollar kost een aandeel Nvidia 30 keer de winst die voor het lopende boekjaar wordt verwacht (bron: Bloomberg). Niet goedkoop, maar die winst groeit de komende jaren naar verwachting nog sterk. Van de 41 analisten die Nvidia volgen geven er dan ook 29 een koopadvies.