VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De komende maanden zullen ondernemingen op de Nederlandse beurs een recordbedrag aan winst uitkeren aan beleggers. Het gemiddelde dividendrendement op het Damrak is de laatste jaren flink opgelopen. Tijd voor beleggers om kritisch te kijken naar de houdbaarheid van deze uitkeringen.

Het voorjaar is traditioneel de periode waarin beleggers zich mogen verheugen op dividenduitkeringen. Dit jaar is er reden tot extra feestvreugde, want dividenduitkeringen zijn tot recordhoogte gestegen.

Het uitkeerde dividend van de 75 grootste bedrijven op het Damrak steeg van bijna 27 miljard euro naar ruim 30 miljard euro, een toename van 14 procent. Het uitgekeerde dividend op het Damrak stijgt voor het vijfde jaar op rij. Shell is voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk voor die stijging, maar het energieconcern staat bepaald niet alleen: van de kleine technisch dienstverlener Batenburg Techniek tot het grote fijnchemieconcern DSM, over de gehele linie gaat het dividend van Nederlandse bedrijven over 2018 – dat voor een belangrijk deel de komende maanden wordt uitgekeerd – omhoog.

Afgaand op de voorspellingen van analisten is het feest nog niet voorbij. Voor komend jaar gaan zij uit van verder stijgende dividenden.

Sinds 2013 betalen de 75 grootste bedrijven aan het Damrak ieder jaar meer dividend. Analisten verwachten voor dit jaar dat vooral cyclische bedrijven flink meer dividend gaan uitkeren. Het gaat bijvoorbeeld om staalgigant ArcelorMittal, baggeraar Boskalis, bouwbedrijf BAM en uitzender Brunel. Deze bedrijven moeten dan wel nog even de winstverwachting voor het huidige boekjaar waar weten te maken.

Juist daar zit de crux, want duurzame dividendbetalers dienen in staat te zijn over langere periodes vrije kasstromen te genereren die na investeringen hoog genoeg zijn om het dividend te betalen. Het zijn dan ook juist de cyclische bedrijven met veel schulden die het meeste risico lopen om het dividend te verlagen wanneer de conjunctuur weer omslaat



Op zoek naar duurzame dividendbetalers
Voor veel beleggers blijft een belangrijke vraag dan ook hoe zij de aandelen selecteren waarbij het dividend niet alleen aantrekkelijk is – hoog en groeiend – maar ook op lange termijn houdbaar. Een manier om de juiste bedrijven te selecteren is het zogenoemde dividendraamwerk, een concept dat ontwikkeld is door de fameuze Amerikaanse analist Todd Wenning en dat uitgelegd wordt in diens boekje Keeping Your Dividend Edge: Strategies for Growing & Protecting Your Dividends.

Om de houdbaarheid (gezondheid en verwachting) van het dividend in te schatten, kijkt Wenning naar liefst acht financiële variabelen: omzetgroei, rentedekking, nettoschuld/ebitda, dividendgroei, payoutratio, vrijekasstroom, operationele marge en het rendement op eigen vermogen. Wennings dividendconcept geeft op basis van deze variabelen ieder bedrijf een gewogen eindscore (van 1 tot 5) die aangeeft of het dividend wel of mogelijk niet houdbaar is. Hierbij ligt de absolute ondergrens voor de dividendhoudbaarheid op een score van minimaal 2,75, maar wie wat meer zekerheid wil, gaat voor een score van 3,75 of hoger.

Zoals iedere versimpeling van de werkelijkheid kent ook Wennings systeem zijn onvolkomenheden. Toch heeft het systeem afgelopen jaren zijn waarde bewezen. Uit ons onderzoek blijkt dat door het volgen van Wenning beleggers de aflopen jaren veel prominente dividend-missers bespaard zou den zijn gebleven. Denk hierbij aan dividendverlagingen of zelfs het schrappen van dividend bij AB InBev, AngloAmerican, Carrefour, Tesco en iets dichter bij huis ArcelorMittal.

Het dividendconcept van Wenning hebben wij toegepast op de 50 grootste Nederlandse aandelen en op de 600 bedrijven uit de Stoxx Europe 600-index.

Tip voor de thuisbelegger
Het Dividendraamwerk (Dividend Compass) van Todd Wenning is te downloaden via de blog ClearEyesInvesting.com onder de tab “Resources & Tools”

Twijfel over houdbaarheid dividend Hennes & Mauritz


Het in Zweden genoteerde kledingbedrijf H&M is een geliefd aandeel bij waardebeleggers vanwege de lage waardering op de beurs. Volgens Wennings systeem is die lage waardering niet zonder reden. Zijn systematiek maakt duidelijk dat het bedrijf mogelijk zijn dividend flink zal moeten verlagen. Dit zou de eerste verlaging van de jaarlijkse uitkering aan zijn aandeelhouders zijn sinds de oprichting van het bedrijf in 1974.


Afgaande op het dividendraamwerk is H&M met een score van 2,6 het afgelopen jaar onder de grens van 2,75 punten gezakt. Daarmee geldt de houdbaarheid van het dividend als twijfelachtig, hetgeen vooral het gevolg is van het feit dat de operationele kasstroom onvoldoende is om zowel de investeringen in vaste activa als het dividend te betalen. Dankzij teruglopende verkopen en dalende marges komt H&M ieder jaar iets meer in de verdrukking.

Dit sluit aan bij de verwachtingen van 24 analisten die het aandeel volgen. Ook zij voorzien voor het eerst een lager dividend in boekjaar 2019. H&M houdt al sinds 2015 het dividend stabiel op 9,75 Zweedse kronen per aandeel; analisten denken echter dat volgend jaar het dividend voor het eerst zal zakken tot 9 Zweedse kronen (min 8 procent).

H&M zou zijn lot echter nog even kunnen uitstellen, de nettoschuld/ebitda van slechts 0,3 keer geeft het bedrijf wat ruimte. Dividend uitkeren door meer te lenen is echter op lange termijn niet houdbaar, beleggers zullen dus moeten hopen op een spoedig winstherstel van H&M.


Gezonde dividendscore en rendement?
Het is interessant te kijken welke bedrijven op de Nederlandse beurs volgens Wennings systeem een gezonde dividendscore behalen (>3,75 punten) en ook door analisten in staat worden geacht een reeds bovengemiddeld rendement verder te doen toenemen.

Voorbeelden van bedrijven die komen bovendrijven, zijn Ahold-Delhaize, RELX, DSM, Philips en Aalberts Industries. Deze Nederlandse bedrijven hebben minimaal de afgelopen vijf jaar bijzonder goed gescoord volgens het gebruikte dividendraamwerk en kunnen afgaande op de verwachting van analisten ook de komende jaren hun dividendrendement verder verhogen.

Wanneer we het raamwerk toepassen op de grootste 600 Europese bedrijven, komen ook diverse Europese bedrijven bovendrijven met een gezonde financiële huishouding en dividendbeleid, waarbij afgaande op analistentaxaties tevens ruimte is voor verdere dividendtoename. Voorbeelden zijn het Franse reclame- en communicatieadviesbedrijf Publicis en het Spaanse kledingbedrijf Inditex (bekend van de ketens Zara en Pull & Bear).

Vergeet niet breder naar het bedrijf te kijken
Een goede belegger kijkt echter verder dan alleen de scores uit het dividendraamwerk. Zo hangt de houdbaarheid van het dividend op lange termijn ook af van de eventuele aanwezigheid van duurzame concurrentievoordelen – denk aan bijvoorbeeld merken, patenten, overstapdrempels en kostenvoordelen – waarmee het bedrijf over langere periodes de winstgevendheid op een hoog niveau kan houden.



Mogelijke valkuilen voor beleggers


Beleggers die op zoek gaan naar dividendaandelen doen er goed aan de onderstaande veelgemaakte fouten in het achterhoofd te houden voor zij aandelen aanschaffen.

1. Blindstaren op hoge dividendrendementen
Het is wellicht de meest gemaakte fout onder particuliere beleggers, blind gaan voor de bedrijven met de hoogste dividendrendementen. Niet zelden blijken zeer hoge dividendrendementen te mooi om waar te zijn, omdat er onderliggend iets aan de hand is met het bedrijf. Het dividendrendement is in die gevallen vaak simpelweg opgelopen door de fors gedaalde koers van het aandeel.

Op de beurs wordt geen gratis rendement weggegeven, en dus moeten beleggers extra alert zijn wanneer een bedrijf bijvoorbeeld twee keer of meer dividendrendement biedt dan een brede beursindex zoals de Stoxx 600-index (actueel 3,7 procent). Voor de dividendliefhebbers zijn achterin ons blad Effect (pagina 46 en verder) de getaxeerde dividendrendementen van de grootste aandelen op de Nederlandse en Europese beurs te vinden.

2. Genoegen nemen met te weinig dividend
Het tegenovergestelde overkomt particuliere beleggers ook: het kopen van aandelen met (te) lage dividendrendementen in de hoop dat deze bedrijven het dividend sneller kunnen laten stijgen dan de bedrijven met heel hoge dividendrendementen.

Wie belegt voor het dividend komt dan vaak bedrogen uit, het duurt vaak lang voordat een bedrijf met een laag dividendrendement voldoende groei heeft laten zien om voldoende dividend uit te keren. De zogeheten “sweet spot” ligt dan ook op één à twee keer het dividendrendement van een relevante beursindex.

3. Te veel vertrouwen op de geschiedenis
Een mogelijk startpunt voor de zoektocht naar gezonde dividendbetalers is te kijken naar de bedrijven in de S&P Euro High Yield Dividend Aristocrats Index. Deze index volgt de prestaties veertig bedrijven met het hoogste dividendrendement in de eurozone die al tien achtereenvolgende jaren een dividendbeleid met stijgend of stabiel dividend hebben gevoerd.

Dit biedt echter geen garantie op succes, goed beleggen is namelijk niet alleen een kwestie van in de achteruitkijkspiegel kijken, maar vooral ook vooruitkijken naar wat gaat komen. Hoewel het trackrecord een goede indicatie biedt van de betrouwbaarheid, kan de actuele situatie het afgelopen jaar drastisch zijn veranderd. 

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap