VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beursgang van Lyft en het koersherstel lijkt de sluizen open te zetten voor een reeks nieuw beursintroducties op Wall Street. In Europa zijn de koersen ook hersteld, maar gaat het minder hard.

Het eerste kwartaal was wat betreft beursgangen behoorlijk zwak. Volgens EY werd in Europa slechts 400 miljoen dollar opgehaald met 23 beursintroducties. Dat staat in schril contrast tot vorig jaar toen er nog 39 Europese beursgangen waren die samen 14,7 miljard dollar opbrachten.

In de VS werd tot de laatste week van maart in totaal ook maar 3 miljard dollar opgehaald, nog geen kwart van het bedrag een jaar geleden. Met de beursgang van taxi-app Lyft eind vorige week tegen een waardering van meer dan 20 miljard dollar is de stemming echter omgeslagen.

De koers is inmiddels alweer onder de introductieprijs gezakt, maar Wall Street maakt zich op voor de volgende klapper: Uber. Dit bedrijf, net als Lyft overigens zwaar verlieslatend, zou deze maand tegen een waardering van 120 miljard dollar een notering moeten krijgen.

Daarnaast staat nog een reeks bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector klaar om zijn beursdebuut te maken. Van Airbnb en Pinterest tot Slack en WeWork. Er wordt daarom nu gesproken over een golf van beursgangen in de VS en de vergelijking met 1999 is niet van de lucht.

Het op gang komen van de beursintroducties valt samen met het herstel van de net-wel-net-niet bearmarket van eind vorig jaar. De S&P 500 Index staat op een paar procent van een nieuwe recordstand.

De Europese beurzen zijn meegestegen op het positieve sentiment in de VS. De AEX heeft nog een procent of 3 te gaan om de hoogste stand van vorig jaar voorbij te gaan en de herbeleggingsindex van de AEX staat op de hoogste koers ooit. Desondanks is het qua beursgangen nog behoorlijk stil op de Europese beurzen.

Volgens Bloomberg is het sinds de financiële crisis niet zo rustig geweest wat betreft beursintroducties. Als oorzaak van de slappe markt wordt steevast verwezen naar de onzekerheid rond de brexit en de vertraging van de economie in vooral Duitsland.

In de situatie rond de brexit zou ergens deze maand toch wel duidelijkheid moeten komen. Voor Duitsland geldt dat de slappe Chinese economie een belangrijke rol speelt. Die lijkt ook enigszins aan te trekken en de handelsspanningen met de VS lijken ook af te nemen. Daarmee zouden ook de grootste donkere wolken boven de beurs weg moeten trekken en zou in Europa de markt voor beursintroducties aan kunnen trekken.

Deze maand komen er twee betaalbedrijven naar een Europese beurs: in Londen het Arabische Network International, in Milaan het Italiaanse Nexi. De laatste is met een waardering die richting de 7 miljard euro lijkt te gaan een grote vis. Dit kan een indicatie geven hoe de beurs ervoor staat en wellicht het begin zijn van een herstel van de Europese markt voor beursintroducties.

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen