VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederlandse beleggers verkeren in grote onzekerheid over de gevolgen van de brexit voor hun beleggingsportefeuille. Banken en brokers kunnen vaak nog geen uitsluitsel geven over wat er gedaan wordt met de posities in Britse aandelen.

De deadline voor het Verenigd Koninkrijk (VK) om de Europese Unie (EU) te verlaten ligt nog altijd op 12 april en die dag komt nu snel naderbij. Het Financieele Dagblad meldde vorige maand al dat Europese partijen aandelen als Shell, BP en Vodafone voortaan verplicht op een Europese beurs moeten verhandelen, als het VK zonder deal uit de EU stapt. Die verplichting wordt hen opgelegd door de Europese toezichthouder ESMA

Broker DeGiro meldt op haar website aan ingelogde klanten dat er voorbereidingen zijn getroffen om hun klanten zo weinig mogelijk hinder te laten ondervinden van een eventuele harde brexit.

DeGiro zegt contact te hebben gehad met de Financial Conduct Authority (FCA) in het Verenigd Koninkrijk, zodat gebruik kan worden gemaakt van een ‘Temporary Permissions Regime’. Dit betekent dat inwoners van het VK gebruik kunnen blijven maken van de diensten van DeGiro na een eventuele harde brexit.

Verder verwijst DeGiro ook naar de hierboven genoemde berichtgeving van ESMA.

In het geval van een harde brexit bestaat dus de mogelijkheid dat posities op de beurs van Londen niet of moeilijk gesloten kunnen worden, of dat de bank kort daarvoor zelf maatregelen neemt. Beleggers doen er goed aan bij hun eigen bank te informeren naar de mogelijke gevolgen van een brexit.

Informatie van ABN Amro op dit gebied is hier te vinden en ING heeft hier enige informatie staan, hoewel wij bij ING niets vonden over de gevolgen voor de verhandelbaarheid van aandelen met een notering in Londen.

Rabobank heeft al enige tijd een ‘brexit-monitor’ op haar website staan, maar van beleggende leden begrepen wij dat er geen duidelijkheid is over de  precieze gevolgen. In een brief zou aan klanten van Rabobank te verstaan zijn gegeven dat “dat een aantal in Londen verhandelde fondsen op voorschrift van de EU mogelijk aanstaande vrijdag verkocht moeten worden cq overgezet moeten worden op een andere EU beurs”

Dit zou dan gepaard kunnen gaan met transactiekosten.

Het is verstandig, zeker indien u aandelen met een notering in Londen in uw portefeuille heeft, bij uw bank te informeren naar het beleid in geval van een ‘no deal brexit’.