VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een dagenlange staking van tienduizenden medewerkers van Stop & Shop, het Amerikaanse dochterbedrijf van Ahold Delhaize zal de winst per aandeel dit jaar lager doen uitkomen dan verwacht. Een flinke tegenvaller voor beleggers, die hopelijk eenmalig is.

De staking is inmiddels beëindigd maar kost Ahold een bedrag tussen 90 en 110 miljoen dollar door lagere omzetten en hogere kosten. De schade zal in het tweede kwartaal genomen worden. Ahold Delhaize verwacht nu dat de onderliggende operationele marge dit jaar lager uitkomt dan vorig jaar.

De winst per aandeel zal in 2019 nu slechts ‘laag in de enkele cijfers’ groeien, waar er eerder ‘hoog enkelcijferig’ werd verwacht. De verwachte totale vrije kasstroom voor dit jaar blijft volgens het concern onveranderd maar het aandeel verliest ruim 3 procent, waardoor er aan beurswaarde bijna een miljard euro verdwijnt.

Topman Frans Muller vertelde beleggers eind vorig jaar nog dat het Nederlands-Belgische fusiebedrijf er goed voorstaat. Ahold Delhaize zou de komende tijd sterk inzetten op de online activiteiten. De topman benadrukte dat hij gelooft in eigen kracht en niet bang is voor Amazon of goedkope concurrenten als Aldi en Lidl.

De vakbonden vormen blijkbaar wel een probleem. Ahold Delhaize zal bij de presentatie van de kwartaalcijfers op 8 mei meer details geven over de financiële gevolgen van de stakingen.

Analisten nemen de zaak luchtigjes op. KBC Securities herhaalt vandaag het koopadvies voor het aandeel omdat de zakenbank ervan uitgaat dat hier om een eenmalige affaire gaat. KBC hanteert een koersdoel van 26 euro, toch ruim 20 procent boven de dinsdag fors lagere koers.

Ook de analisten van ING blijven positief over Ahold Delhaize, zij het met een aanzienlijk lagere richtkoers van 22 euro, de koers waarop het aandeel voor de paasdagen nog te koop was.

Toch is er de nodige verdeeldheid onder analisten. Van de 31 die het aandeel volgen geven er (bron: Bloomberg) weliswaar 12 een koopadvies, maar zeggen er ook 12 houden en 7 verkopen. Waar beleggers moed uit kunnen putten is dat het aandeel momenteel een relatief lage koers-winstverhouding (KW) heeft.

Analisten schatten de winst per aandeel voor dit jaar op 1,69 euro in. Dat betekent een KW van 12,6. En dan groeit die winst per aandeel in 2020 naar verwachting ook nog  tot 1,76 euro en in 2021 tot 1,82 euro. Als die stakingen inderdaad eenmalig waren natuurlijk.