VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen is lastig, dat weet u vast, en het is nog lastiger als het om uw eigen geld gaat. Dan vechten angst en hebzucht continu om uw aandacht. En achteraf is alles makkelijk, van tevoren weten we op de beurs over de korte termijn eigenlijk niets.

Met een AEX die sinds het begin van het jaar al weer bijna 100 punten omhoog is gegaan, wordt het onderwerp beleggen weer wat populairder op feestjes, en zo wordt het voor veel mensen verleidelijker om ook op die rijdende trein te springen. De ervaring leert dat veel beleggers die een deel van de rit omhoog gemist hebben dat proberen goed te maken door een hefboom onder de portefeuille te zetten, bijvoorbeeld door wat bij te kopen met geleend geld.

Veel banken maken het mogelijk tot wel 70 procent van de waarde van de aandelen bij te lenen, zodat met elke 100 euro voor 333 euro aan aandelen kan worden gekocht (u mag immers 233 euro rood staan, 70 procent van 333). Dat pakt goed uit als de markt doorstijgt, maar op de verliezen staat ook een hefboom.

Het is juist na een langdurige periode van stijgende koersen dat de percentages effectenkrediet weer beginnen op te lopen. Beleggers denken bij dalende koersen nu eenmaal vaak dat de wereld vergaat; bij stijgende koersen geloven ze juist dat de kans op een correctie steeds kleiner wordt. Wonderlijk hoe dat werkt, maar niets menselijks is de belegger vreemd.

‘Don’t lose your shirt’ is een waarschuwing die Warren Buffett beleggers al vaak gegeven heeft. Dat is namelijk wat er gebeurt als je het effectenkrediet maximaal hebt opgenomen en er een crash van meer dan 30 procent plaatsvindt. Dan sluit de bank je posities en heb je niet eens genoeg om de lening volledig terug te betalen. Wat overblijft is een schuld. Denk niet dat het nooit gebeurt: aandelenkoersen daalden in het verleden regelmatig met meer dan 30 procent. Don’t lose that shirt.

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de VEB