VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vrijdag vond op het hoofdkantoor in Duiven de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van machinefabrikant voor de chipindustrie Besi plaats. De cijfers over het eerste kwartaal die op dezelfde dag werden bekendgemaakt waren voor beleggers minstens zo interessant.

Besi zag de winst en omzet in de eerste maanden van 2019 sterk dalen. De omzet viel 12 procent terug naar 81,4 miljoen euro, de winst verschrompelde tot slechts 9,5 miljoen euro, bijna 75 procent lager dan een jaar eerder.

De belabberde resultaten waren geen verrassing omdat Besi net als de rest van de chipsector kampt met moeizame marktomstandigheden. Topman Richard Blickman noemde de resultaten dan ook “solide” en ook de beurskoers reageerde niet extreem, hoewel het aandeel met een daling van 2 procent vrijdagmorgen bij de sterkste dalers in de Amsterdamse Midkapindex behoorde.

Volgens Blickman deed Besi het iets beter dan er gemiddeld verwacht werd door analisten. Hij zei verder dat de klantvraag enigszins aantrekt na drie kwartalen van omzetdalingen. Ook in het orderboek ziet hij lichtpuntjes, onder meer op Aziatische markten. Het bedrijf maakt zich op voor herstel in de sector.

De presentatieDirect naar presentatie op de aandeelhoudersvergadering bevat een grafiek (pagina 6) die goed laat zien dat de omzetontwikkeling bij Besi door de jaren heen nu eenmaal schoksgewijs verloopt en niet, zoals beleggers dat van bedrijven als Unilever of Heineken gewend zijn, langs een gestaag oplopende lijn. Om de drie à vier jaar is er een omzetsprong, waarna de omzet zich meestal een paar jaar zijwaarts of licht dalend ontwikkelt. Zo volgde het wat mindere 2018 ook op een uitzonderlijk sterk 2017. De lijn van 2018 wordt dus in het eerste kwartaal van dit jaar doorgetrokken.

Toch was Besi in de afgelopen jaren een prima belegging. Op pagina 7 in dezelfde presentatie wordt getoond dat het aandeel in het afgelopen jaar beleggers weliswaar niet veel opleverde, maar dat de ‘Total Cumulative Shareholder Return’ over de hele cyclus 2014-2018 veel beter was dan dat van de gemiddelde sectorgenoot.

Daarmee verdient Besi ook zijn huidige - stevige- waardering waarbij de ondernemingswaarde op ruim 4 keer de omzet ligt en ongeveer 14 keer het verwachte (EBITDA) bedrijfsresultaat. Omdat Besi doorgaans een groot deel van zijn winst als dividend uitkeert is het bovendien de beste dividendbetaler in de sector. Op de vergadering werd een dividend van 1,67 euro per aandeel goedgekeurd, waarmee het dividendrendement voor het aandeel op 6 procent komt.

Analisten (bron: Bloomberg) gaan er wel van uit dat het dividend bij Besi volgend jaar op een lager peil zal liggen, in lijn met de lagere winst per aandeel die verwacht wordt. Die winst per aandeel zal volgens de experts echter oplopen van een schamele 1,33 euro over 2019 naar nieuwe recordniveaus boven de 2,50 euro vanaf 2022.

 

 

 

 
Gerelateerde artikelen