VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kees van Dijkhuizen wees er in december nog trots op dat ABN Amro winstgevender was dan de grote concurrenten Rabobank en ING. Twee kwartalen verder is de winstgevendheid weer flink ingezakt.

ABN Amro boekte een nettowinst in het eerste kwartaal van 478 miljoen euro, een vijfde minder dan vorig jaar. Een kwartaal eerder was de nettowinst ook al 40 procent lager.

Het rendement op het kapitaal lag daarmee twee kwartalen op rij (6 en 9,2 procent) duidelijk onder de doelstelling van ABN Amro. Deze is 10 tot 13 procent. Dat is wel opvallend gezien de uitspraken van bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen in een interview in Effect in december.

“Kijk ook naar het rendement op het eigen vermogen dat wij maken. Dat was de laatste negen maanden 13 procent. We hebben hiervoor een doelstelling van 10 tot 13 procent, terwijl de Volksbank en Rabobank op 8 procent zitten en ING op 10 tot 12 procent. Wij zijn dus tamelijk ambitieus.”

ABN Amro wijt de winstdalingen grotendeels aan eenmalige of seizoensgebonden tegenvallers. Zo nam de bank in het laatste kwartaal van 2018 een voorziening van 85 miljoen euro voor de versnelling van maatregelen tegen witwassen.

Dit kwartaal zakte de rentemarge tijdelijk in doordat de bank extra financiering aantrok in andere valuta dan de euro. Dit gebeurde in voorbereiding op brexit.

De kredietverliezen zijn ondertussen nog steeds heel laag dankzij de sterke economie. En ondanks de lage rente blijven de rente-inkomsten goed op peil. Gemiddeld betaalde ABN Amro consumenten 0,03 procentpunt rente op hun spaargeld.

De vraag blijft wel waar de groei vandaan moet komen. Op dat vlak waren de zakelijke kredieten, zowel aan het MKB als aan grote bedrijven, een lichtpunt. Deze namen met circa 4 miljard euro toe tot 95,2 miljard euro.

De hypothekenportefeuille, de grootste leningenportefeuille, werd echter kleiner. In een jaar is deze met 2,5 miljard euro gekrompen tot 248 miljard euro. De grootbanken kampen met hevige concurrentie van nieuwe aanbieders en de wens van consumenten om rentes lang vast te zetten. Van Dijkhuizen zei wel dat de hypothekenpijplijn goed gevuld is en dat hij verwacht dat de positie van de bank op de hypotheekmarkt zal verbeteren.

Als er een paar kwartalen geen eenmalige tegenvallers zijn, kan de winstgevendheid dus weer aantrekken. Als dan ook de hypotheekverlening verbetert ziet het plaatje bij ABN Amro er weer een stuk beter uit dan de afgelopen twee kwartalen.