VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beurzen van de Verenigde Staten zijn de laatste jaren vooral zo sterk gestegen dankzij de technologiesector. Bedrijven als Facebook, Amazon, Apple en Google-moederbedrijf Alphabet stuwden de S&P 500 naar nieuwe hoogten.

Het kon jarenlang niet op met het ene succeskwartaal na het andere, maar de laatste maanden zijn er regelmatig ook forse tegenvallers. Apple joeg de markt dit jaar al eens angst aan met terugvallende iPhone-verkopen en een winstwaarschuwing, bij de cijferpresentatie over het eerste kwartaal van 2019 zaaide Alphabet ook twijfel over de nabije toekomst.

Het moederbedrijf van Google ging begin mei onderuit na een inzakkende groei van de advertentie-inkomsten van de zoekmachine. De inkomsten groeiden met een op het eerste gezicht indrukwekkende 17 procent, maar dat was de zwakste groei in jaren. Google heeft last van wisselkoerseffecten, oftewel de sterke dollar. De gevolgen daarvan zullen ook in het tweede kwartaal voelbaar blijven, aldus het bedrijf.

Zowel Apple als Alphabet zijn op respectievelijk 26 en 18 keer de analistenverwachting voor de winst wel eens duurder geweest, maar de tegenvallers helpen de koersen niet.

De meningen over de technologiesector zijn verdeeld. Er zijn verschillende redenen voor bezorgdheid: natuurlijk het wel erg lang doorsudderende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, centrale banken die hun monetaire beleid verder aanscherpen wat tot hogere rentes leidt en maatregelen van mededingingsautoriteiten om de macht van de Amerikaanse technologiereuzen in te perken.

Hieronder drie aandelenfondsen die hoofdzakelijk in Noord-Amerika beleggen, en daarbij relatief veel in de technologiesector steken. Het zijn fondsen voor beleggers die gespreid willen beleggen en een herstel van de technologiesector waarschijnlijk achten.

Drie ‘Hightech’ Amerikafondsen
Het Morgan Stanley US Advantage Fund heeft zijn gereedschapskist van beleggingsmethodieken de laatste jaren goed gebruikt. Fondsbeheerder Dennis Lynch heeft een team samengesteld van momenteel elf mensen die beleggen op basis van sterke overtuigingen. Daarmee onderscheidt het fonds zich van andere. De technologiesector vormt met een gewicht van ruim 43 procent de hoofdmoot van de portefeuille, terwijl bijvoorbeeld de financiële sector vrijwel ontbreekt.

De top 2 van het fonds bestaat momenteel uit de grote namen Amazon en Alphabet. In de top 10 treffen wij echter ook enkele minder bekende techbedrijven als Workday, ServiceNow en Constellation Software. Daarnaast is het Franse luxegoederenconcern LVMH een opvallende naam in de top 10. De portefeuille is met 36 aandelen zeer geconcentreerd.

Het fonds heeft een solide langetermijntrackrecord met een lage volatiliteit en fondshuis Morgan Stanley heeft een sterke beleggingscultuur en is bezig om de groei te versnellen.

De kosten voor dit fonds zijn met 0,85 procent wel het hoogste van het drietal dat hier besproken wordt.

Het PGIM Jennison US Growth Fund maakt een sterke aandelenselectie in technologie en consumentengoederen. Het fonds gaat voor ‘groeiaandelen’ van bedrijven met een sterke marktpositie waarbij beleggers met geduld in het verleden goed beloond werden. Het fonds kan ook bogen op een ervaren team op het gebied van beleggen volgens de groeistijl.

Dit fonds behoort met een jaarlijkse kostenvoet van 0,70 procent tot de goedkopere binnen zijn categorie.

De portefeuille bestaat voor een kleine 37 procent uit technologie, waarbij Amazon en Microsoft de lijst van 53 namen aanvoeren. In de top 10 ook hier een vreemde eend: het Chinese internetbedrijf Tencent. Daarnaast de recent nogal geplaagde vliegtuigbouwer Boeing, een positie die recent wat op het resultaat gedrukt zal hebben.

Het T. Rowe Price US Large Cap Growth-fonds heeft in Taymour Tamaddon een tamelijk nieuwe beheerder die zich in het verleden bij andere fondsen heeft bewezen en ook hier een sterke start heeft gemaakt. Het fonds kiest doorgaans voor goede uitgangspunten voor groei waarbij oog wordt gehouden voor het neerwaarts risico.

Het fondshuis is een van de betere in zijn klasse en de kosten voor dit fonds liggen met 0,75 procent wat lager dan de mediaan voor deze categorie.

Technologie beslaat hier 36 procent van de 62 aandelen bevattende portefeuille. Dat percentage is redelijk in lijn met de markt. De top 3 van het fonds bestaat momenteel uit de grote technologienamen Amazon, Microsoft en (ook hier) Boeing. Daarnaast duikt ook hier in de top 10 het Chinese Tencent op, dus er is wat overlap met het fonds van PGIM Jennison. Onderscheidende namen zijn er ook: T. Rowe Price heeft met Stryker, UnitedHealth en Intuitive Surgical enkele flinke posities in de medische hoek.

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap