VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het waren de twee meest opvallende beursgangen van dit voorjaar: die van Lyft en Uber. Bij de eerste kwartaalcijfers bevestigden de bedrijven nog weer eens dat ze diep verlieslatend zijn. Uber zal waarschijnlijk meer tijd nodig hebben om uit de rode cijfers te komen, maar omdat Uber ook veel breder is, zullen beleggers de onderneming hiervoor wellicht meer tijd gunnen.

Lyft maakte in het eerste kwartaal een nettoverlies van ruim 1,13 miljard dollar. Het kwartaalverlies bij Uber beliep een dikke 1 miljard dollar.

Het grote nettoverlies van Lyft was voor een groot deel het gevolg van de beursgang. Het bedrijf maakte 894 miljoen dollar aan kosten voor de afwikkeling van de beloning in aandelen van medewerkers.

Uber ging later in het tweede kwartaal naar de beurs en had deze kosten niet. We zetten de bedrijven even naast elkaar, met dit verschil in gedachten.

Negatieve marge Lyft en Uber even groot
Als de eenmalige kosten door de beursgang en nog enkele kleinere posten buiten beschouwing blijven, bedroeg het operationeel verlies (adjusted ebitda) van Lyft ‘slechts’ 216 miljoen dollar. Op een omzet van 776 miljoen dollar vertaalt dat zich naar een negatieve marge van 28 procent. Dat is evenveel als de negatieve marge van Uber. De concurrent in de VS maakte 869 miljoen dollar verlies op 3,1 miljard dollar omzet.

Marge Uber verslechtert, Lyft verbetert
Opvallend is wel dat de marge bij Uber een jaar eerder nog maar 11 procent negatief was, terwijl die van Lyft minus 60 procent was. De uitgaven aan marketing en de extra beloningen van chauffeurs groeiden bij Uber harder dan de omzet. Bij Lyft was het andersom, de omzet groeide harder dan de kosten. Bij Lyft gaat het dus de goede kant op, bij Uber nog niet.

De omzetgroei was bij de kleine broer van Uber ook duidelijk groter. Lyft verdubbelde bijna in omzet. Daaronder zat een groei van het aantal chauffeurs met bijna de helft en een groei van de omzet per actieve chauffeur met een derde. Uber had een omzetgroei van 20 procent.

Beperkte omzetgroei taxidiensten Uber
De omzet uit ‘ridesharing’ nam bij Uber zelfs met slechts 9 procent toe op jaarbasis. Uber is nog steeds in elke regio waar het actief is de marktleider. Financieel topman Nelson Chai liet optekenen dat Uber ‘niet zal twijfelen om te investeren om de marktpositie wereldwijd te verdedigen’. Vrij vertaald staat de positie dus onder druk, getuige ook de groei van Lyft.

Uber heeft meer ijzers in het vuur dan Lyft
Wat Uber echter vooral onderscheidt is dat het bedrijf veel breder is, zowel geografisch als wat betreft het productaanbod. Uber heeft bijvoorbeeld ook maaltijdbezorger Uber Eats, afgelopen kwartaal goed voor 89 procent omzetgroei. En dan is er nog Uber Freight dat vervoerders en bedrijven aan elkaar koppelt en ook hard groeit. Lyft heeft ook deelscooters, maar is uiteindelijk niet heel veel meer dan een online taxiplatform in de Verenigde Staten.

Uber is dus een veel breder bedrijf en wereldwijd de marktleider. De verschillende initiatieven die nog hard groeien, bieden aanvullend perspectief. Het zal daarom waarschijnlijk meer tijd krijgen van beleggers om uit de rode cijfers te komen dan Lyft.

Bij de huidige koersen zijn beide aandelen fors aan de prijs. Lyft kost nu 30 keer de voor 2023 verwachte winst per aandeel, Uber gaat voor 80 keer de winst van het jaar 2025 over de toonbank. Tot die tijd worden door de analisten (bron: Bloomberg) nog verliesjaren verwacht. Op dividend hoeven beleggers in deze aandelen voorlopig al helemaal niet te rekenen.