VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Krap een half jaar geleden leek het er nog op dat het rentebeleid van centrale banken langzaam zou ‘normaliseren’, waarmee bedoeld wordt dat rentes gewoon verhoogd worden als de groei aantrekt. Hierdoor kunnen de renteniveaus weer substantieel boven het nulpunt komen te liggen. In vrij korte tijd is dat beeld weer veranderd en gaat het bijna overal over renteverlagingen. Dit ondanks dat de groei eigenlijk in alle belangrijke economieën nog op peil is.

De ECB liet donderdag weten dat de korte rente tot halverwege 2020 op het huidige lage niveau van -0,4 procent zal blijven. Bij de vorige persconferentie van Mario Draghi was de verwachting daarvoor nog tot eind 2019, dus daar is een halfjaar bij gekomen.

Deze verlenging ging opvallend genoeg gepaard met positieve signalen over de economie. In het eerste kwartaal groeide de economie in de eurozone al met 0,4 procent. Voor het hele jaar wordt 1,2 procent groei verwacht, iets meer dan in de vorige raming. De ECB wees er ook op dat de geldgroei, een belangrijke voorlopende economische indicator, nog steeds ruim positief is. In andere economieën is het beeld niet heel anders.

VS: twee renteverlagingen verwacht
In de VS heeft het beleid van de Federal Reserve ook in korte tijd een draai gemaakt. Voor kerst werd een pauze afgekondigd in de renteverhogingen nadat de aandelenkoersen in korte tijd hard waren gezakt. De koersen zijn hersteld en er is nu ook geen sprake van een nieuwe daling, maar toch wordt er opeens breed vanuit gegaan dat er dit jaar nog twee renteverlagingen aan komen, te beginnen in juli.

Ondertussen geldt ook voor de Amerikaanse economie dat deze nog goed draait. Het eerste kwartaal was met 3,1 procent groei op jaarbasis verrassend sterk. Dit kwartaal ziet er iets minder goed uit, ruim 1 procent groei volgens de centrale bank van Atlanta, maar van een stagnatie is weinig te merken.

China en India: renteverlagingen
In de twee grote opkomende markten versoepelen de centrale banken het beleid ook. De Indiase centrale bank verlaagde de rente voor de derde keer dit jaar vanwege een ‘groeivertraging’. In China wordt dit jaar ook gerekend op twee renteverlagingen. De Indiase economie groeit intussen met een kleine 6 procent en de Chinese zelfs met ruim 6 procent.

Australië
Australië was deze week de eerste ontwikkelde economie waar de rente dit jaar ook daadwerkelijk werd verlaagd. De verklaring is de zwakke economische groei, maar ook hier is duidelijk geen sprake van echte stagnatie. De Australische economie groeide het eerste kwartaal met 0,4 procent.

Achmea Investment Managers concludeerde in een investment letter afgelopen week dat er sprake is van ‘asymmetrische monetaire beleidsreacties’. We leven in een wereld waarin ‘centrale banken het beleid snel verruimen wanneer het tegenzit maar niet normaliseren wanneer het goed gaat.

Het handelen van centrale banken laat zien dat dit de situatie eigenlijk nog onderschat. Het lijkt erop dat ze zelfs al in actie komen zodra zich een mogelijk risico voor de groei aandient. Het resultaat is wel dat van normalisatie in het beleid voorlopig geen sprake is.