VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het belang van de energiesector op de aandelenbeurzen is in het verleden wel eens groter geweest, maar een eventueel herstel van de prijzen voor olie en gas kan de komende kwartalen juist via deze sector een belangrijke aanjager zijn voor het beurssentiment.

De aandelen van de grote Europese oliemaatschappijen zijn achterblijvers op de beurs en mede daardoor momenteel op fundamentele gronden ook laag gewaardeerd.

Het belang van de energieaandelen in de Amerikaanse beursindex S&P 500 viel eind mei terug tot 5 procent, nog onder het vorige dieptepunt uit 1999. Het beeld in de belangrijkste Europese graadmeters is vergelijkbaar.

Aan het eind van de vorige eeuw was de prijs van een vat ruwe olie (Brent) gedaald tot zo’n 10 dollar, nu is dat nog altijd ruim 6 keer meer. Maar de daling van de olieprijs sinds het najaar van 2018 toen er nog meer dan 80 dollar voor een vat olie werd betaald heeft sterk doorgewerkt in de omzetontwikkeling in het eerste kwartaal en in de beurskoersen van de betreffende aandelen.

Deze week zakte de prijs van een vat Brent zelfs even onder de 60 dollar. Deze daling is met name veroorzaakt door zorgen over de wereldwijde economische groei. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft die zorgen alleen maar groter gemaakt. Een positieve wending in dat conflict kan behalve aan de aandelenbeurzen ook een stevige impuls geven aan de olieprijs.

Wat de energiesector naast de lagere olieprijs ook parten speelt is de grote moeite die veel bedrijven hebben om geld te verdienen met duurzame energie, terwijl daar (vaak op verzoek van aandeelhouders) wel steeds meer in wordt geïnvesteerd. In het eerste kwartaal van dit jaar had dat een negatieve impact op de winsten.

Er is onder beleggers dus momenteel weinig vertrouwen in de energiesector. Volgens de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft dit ertoe geleid dat de sector momenteel ondergewaardeerd is. De waardering ligt nu 10 procent onder het historisch gemiddelde en de dividendrendementen zijn hoog. De bank geeft onder meer koopadviezen voor Europese oliereuzen BP en Total. Ook Royal Dutch Shell lijkt goedkoop.

Onderstaande tabel geeft enkele kerncijfers van de drie grootste Europese oliemaatschappijen. De koers-winstverhoudingen op basis van de verwachtingen voor 2020 liggen rond de 10, dividendrendementen liggen tussen 5,5 en 6 procent.

3 Europese oliemaatschappijen vergeleken
  Koers EBITDA-marge
(Q1 2019)
Omzetgroei
(Q1 2019)

Koers-winstverhouding
(taxatie 2020)

Dividendrendement
(laatste jaar)
BP £5,43 14,2% -2,7% 10,8 5,9%
Total €47,20 19,2% 4,2% 9,0 5,5%
Royal Dutch Shell €28,40 17,4% -6,2% 9,9 5,8%

(bron: Bloomberg)