VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De aandelenbeurzen zijn na de goede start van het jaar enigszins stilgevallen. Toch staan de aandelenkoersen wereldwijd gemiddeld bijna 12 procent hoger dan aan het begin van het jaar. Steeds meer professionele beleggers worden voorzichtiger met de aandelenweging in hun portefeuille, blijkt uit een recente rapportage van Alpha Research.

Het is met name de handelsoorlog tussen China en de VS die het marktsentiment negatief beïnvloedt. Deze dreiging hing al maanden boven de markten, maar de meeste beleggers verwachtten toch een handelsakkoord. Toen president Trump echter via Twitter liet weten dat er meer en hogere heffingen zouden komen, was een tegenreactie van China onvermijdelijk geworden. De escalatie van de politieke en economische relatie tussen de VS en Mexico hielp de laatste weken ook niet.

Professionele beleggers zeggen volgens Alpha Research dat zij belangen in aandelen afbouwen en een veilig heenkomen zoeken door obligaties te kopen. Door de koersstijging van schuldpapier liep de rente op de Duitse tienjaarsobligatie (de veilige ‘Bund’) terug naar  -0,20 procent.

Al met al daalden aandelenkoersen in mei met ruim 5 procent waarbij de grondstoffensector het hardst werd geraakt. Dat de olieprijs in mei met 10 procent naar beneden dook hielp ook niet.

De door Alpha Research samengestelde consensus laat één belangrijke verandering zien: na 16 maanden op rij op ‘overwegen’ te hebben gestaan krijgt de categorie aandelen nu een neutrale weging. De voorzichtige trend die het onderzoeksinstituut uit Delft al in maart van dit jaar was opgevallen resulteert nu dus in een omslag. De consensus voor zowel de Verenigde Staten als voor Japan was al in april omgeslagen van ‘overwegen’ naar ‘neutraal’. De opkomende markten houden nog wel een positieve consensus opinie. Bij de sectoren behoudt gezondheidszorg zijn ‘overwegen’ aanbeveling en krijgt daarbij gezelschap van niet-duurzame consumptiegoederen. De sector informatietechnologie gaat daarentegen naar ‘neutraal’.

Bij obligaties is er geen verandering: opkomende markten blijven als enige ‘overwogen’.

Een korte grafische weergave van deze ontwikkeling en de visie van de belangrijkste grote vermogensbeheerders is ook op het YouTube-kanaal van OpinioPro.