VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Net als de aandelenbeurs in Amsterdam heeft Euronext Brussel grote moeite genoeg interessante nieuwkomers te lokken. Een uitzondering bij onze zuiderburen is de medische en biotechnologiesector. Eerder dit jaar kwam daar Sequana Medical naar de beurs.

Sequana Medical kwam in februari naar de beurs van Brussel voor 8,50 euro per aandeel. Momenteel ligt de koers daar ruim onder.

Het bedrijfje uit Zwijnaarde (bij Gent) maakte nog nooit winst maar is bij de huidige koers van 6,10 euro toch een kleine 80 miljoen euro waard.

Sequana Medical heeft een toestel ontwikkeld dat vochtophopingen kan tegengaan bij leveraandoeningen, hartfalen of kanker. Onze Belgische zustervereniging VFB had in haar magazine van juni een interview met de topman van het bedrijf, de Brit Ian Crosbie.  

Crosbie vertelt in het interview over de alfapump: “Een volledig implanteerbaar, programmeerbaar, draadloos opgeladen systeem dat gebruikt wordt voor het behandelen van refractaire ascites door levercirrose. Ascites is de ophoping van vocht in de buikholte en heeft een dramatische impact op de levenskwaliteit van de patiënt. De alfapump is ook goedgekeurd in Europa voor de behandeling van maligne ascites wat een belangrijke complicatie is bij kankerpatiënten in een verder gevorderd stadium.”

Hij vergelijkt de alfapump met een in tweeën gevouwen iPhone. Het apparaatje is 7,5 bij 5 bij 2 centimeter en wordt dus bij de patiënt in het lichaam geïmplanteerd. Hierdoor kunnen herhaalde invasieve ingrepen worden vermeden.

De alfapump kost 22.000 euro (de productiekosten liggen volgens analisten van KBC op 3700 euro) terwijl een drainage 800 euro per keer kost terwijl die 1 à 2 keer per maand moet plaatsvinden en bovendien pijnlijk en belastend is en slechts voor korte tijd een symptomatische verlichting oplevert. Voor chronisch zieken kan de alfapump het levenscomfort aanzienlijk doen stijgen, stelt de topman.

Het product wordt al sinds 2008 in verschillende Europese landen gebruikt, maar Sequana heeft zich als doel gesteld de alfapump in 2022 op de Amerikaanse markt te brengen, waar de groeimogelijkheden groot zijn. De eerste voorbereidende studie is al succesvol afgerond. Amerikanen eten dermate ongezond dat er in het land 3 tot 4 miljoen mensen met levercirrose rondlopen. In Europa is deze aandoening minder groot, maar toch ook aan een opmars bezig.

De onzekerheden rond Sequana Medical zijn uiteraard groot, en beleggers doen er goed aan voorzichtigheid te betrachten bij een eventuele belegging. De kans is groot dat het bedrijf de komende jaren nog aandelen zal moeten uitgeven om te kunnen blijven investeren.

De drie analisten die (bron: Bloomberg) het kleine Belgische bedrijf volgen (KBC, Kempen en Mirabaud Securities) geven echter alledrie een koopadvies en hun koersdoelen zijn gemiddeld 12,73 euro, ruim het dubbele dus van de huidige beurskoers. Winst of dividend zien zij de komende jaren nog niet, maar KBC schat dat het bedrijf in 2025 meer dan 10.000 alfapumps zou kunnen afzetten. Sequana kan er momenteel 200 per jaar maken, maar de productiecapaciteit kan met relatief beperkte investeringen al snel worden opgeschroefd naar 2000.