VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Amerikaanse president noemt het beestje bij de naam. Er is een wereldwijde valutaoorlog gaande.

De Chinese munt wordt kunstmatig zwak gehouden en die verdraaide Europeanen zijn geen haar beter. Chinezen en Europeanen kunnen daardoor hun producten tegen lage prijzen dumpen in de VS, terwijl Amerikaanse fabrieken sluiten en arbeiders werkeloos worden.

Jay Powell – de huidige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank – is zeer tegen de zin van de opperbevelhebber voorlopig nog niet werkeloos. De centrale bankier houdt de rente hoog, waardoor de sterke dollar de Amerikanen in de internationale concurrentiestrijd op achterstand zet. Bovenstaande redenering is ietwat simplistisch, maar niet per se onjuist.

Het wordt al lastiger begrip te tonen voor een ander type oorlog. De VS heeft de handelsoorlog verklaard aan China, en heeft ook andere landen waaronder die in de EU op de korrel. Handelsbarrières zorgen voor extra kosten en belemmeren innovatie. Idealiter resulteert de oorlogstaal van de Amerikanen uiteindelijk in de wereldwijde eliminatie van handelstarieven en erkenning van intellectueel eigendom. Dream on, want zover is het helaas nog lang niet. Bij verdere escalatie zullen beleggers hier (veel) last van krijgen.

De VS voert ook een klimaatoorlog en wil onder het Parijs-akkoord uit. De Amerikanen zetten vol in op schalieolie en -gas en willen zelfs steenkool de zoveelste jeugd bezorgen. Dit is meer dan een milieukwestie. Als Europa investeert in de energietransitie en daardoor (tijdelijk?) hogere energiekosten heeft, wordt de concurrentiestrijd lastiger met de Amerikanen en Chinezen.

Trump – verdraaid, noem ik zijn naam toch – wil zijn plek in de geschiedenisboekjes veiligstellen. Een echte oorlog kan daarvoor zorgen. Wellicht is een koude oorlog met de Russen niet koud genoeg voor hem en komt een warme variant in zicht voor Iran en Noord-Korea. Conflicten met dit type landen zijn vooral gevaarlijk omdat ze kunnen escaleren waarbij een hele regio in vuur en vlam staat.

Waar kan een belegger met al dit wapengekletter nog schuilen? Het goede antwoord is goud waard.

Dit is een column van Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB