VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beursgang van Fastned, de uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s, leerde de belegger veel over het belang van liquiditeit en heldere communicatie.

Het aandeel dat op het kleinere platform Nx’change al jaren rond de 10 euro noteerde maakte op 21 juni de overstap naar de grote aandelenbeurs van Euronext in Amsterdam. De langste dag van het jaar, dat werd het zeker voor beleggers die Fastned op 10 euro duur noemden, want de koers vervijfvoudigde ruimschoots.

Die koerssprong was nogal opmerkelijk gezien de moeizame aanloop naar de beursgang, waarbij zelfs een emissie op het laatste moment werd afgeblazen. Daarvoor werden vage redenen opgevoerd als een slecht beursklimaat en veranderende regelgeving rond elektrisch rijden, maar iedere belegger zou moeten weten waarom emissies worden afgeblazen: gebrek aan belangstelling bij partijen met geld.

Het opmerkelijke koersverloop laat zien wat er kan gebeuren als er te weinig liquiditeit is in een aandeel. Ruim 80 procent van de certificaten Fastned is in handen van oprichter Bart Lubbers en topman Michiel Langezaal. Zij hebben aangekondigd hun stukken vast te houden.

Zonder nieuw uitgegeven aandelen was er op die eerste zomerdag dus wel enige vraag, maar nauwelijks aanbod. Dan kan de koers alleen maar omhoog en zo kon het gebeuren dat de aandelen Fastned op Euronext een tijdje meer dan twee keer zo duur waren als diezelfde aandelen op Nx’change, waar ze ook al fors stegen. Het overschrijven van stukken van Nx’change naar Euronext ging niet binnen een dag.

Euronext heeft een regel dat 5 procent van het aandelenkapitaal van een onderneming vrij verhandelbaar moet zijn, dat leek die eerste vrijdag niet het geval. De VEB is nog met Euronext in gesprek over de gehanteerde definitie van ‘vrij verhandelbaar’.

De verschillen tussen de koersen op Nx’change en Euronext zijn nu vast weer gladgestreken, maar beleggers die in hun enthousiasme voor deze duurzame nieuwkomer 50 euro voor de aandelen neerlegden, betaalden het meeste leergeld.

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de VEB