VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De zomervakantie staat weer voor de deur, een buitenkans om die stapel van nog-te-lezen boeken weg te werken. En voor wie erdoorheen is, hier een paar boeken waar u als belegger zeker ook wat van zal opsteken.

Helaas voor beleggers schreef hun allergrootste voorbeeld, superbelegger Warren Buffett, nooit een boek waarin hij zijn beleggingsmethode uiteenzet. Wel schrijft Buffett ieder jaar een uitgebreide brief aan zijn aandeelhouders, die wordt afgedrukt in het jaarverslag van Berkshire Hathaway. Deze brieven staan bol van de beleggingslessen en zijn voor iedereen gratis te vinden in de jaarverslagen, onder meer op de website van het bedrijf.

Buffett is een trouw volger van de beleggingsleer van Benjamin Graham, en die schreef twee standaardwerken over beleggen: Security Analysis en The Intelligent Investor. Dat laatste boek noemde Buffett het beste boek over beleggen dat ooit geschreven is.

Jammer genoeg is The Intelligent Investor een boek uit 1949 en is er sindsdien wel het een en ander veranderd. Graham zocht naar aandelen die ver onder hun boekwaarde noteerden en die zijn er nu niet veel meer. Er is echter een herziene editie waarin Grahams oorspronkelijke tekst wordt aangevuld met commentaar van de financieel journalist Jason Zweig. Deze editie is beter bruikbaar voor beleggers in de 21e eeuw. Zweig trekt parallellen tussen Grahams voorbeelden en de krantenkoppen van het financiële nieuws van tegenwoordig. Dit helpt lezers een dieper inzicht te ontwikkelen van hoe Grahams principes ook nu nog kunnen worden toegepast.

Er zijn ook verschillende boeken op de markt over Warren Buffett las persoon, waarvan The Snowball van Alice Schroeder uit 2008 en Tap Dancing to Work uit 2012 van Carol Loomis de bekendste zijn.

In 2016 verscheen Warren Buffett's Ground Rules: Words of Wisdom from the Partnership Letters of the World's Greatest Investor. Dit boek heeft de zegen van het orakel, want het werd destijds zelfs aangekondigd in het jaarverslag van Berkshire Hathaway, waar Buffett op pagina 28 zegt: “Mr. Miller has done a superb job (…). If you are fascinated by investment theory and practice, you will enjoy this book.”

Miller beschrijft in Ground Rules aan de hand van op onderwerp gesorteerde brieffragmenten uit vooral de jaren 50 en 60 de periode vóór Buffett het roer overnam bij Berkshire Hathaway. Dat is de tijd dat Buffett via ‘partnerships’ belegde voor verschillende groepjes kennissen en familieleden, totdat hij daar in 1967 mee stopte omdat hij de markt te duur vond geworden. De titel ‘Ground Rules’ slaat vooral op de afspraken die hij met zijn toenmalige klanten maakte. Miller gaat in op de manier waarop Buffett de strenge regels van Graham toepast, en hoe hij deze op een gegeven moment ook loslaat of aan de veranderde omstandigheden aanpast. Dat doet hij nadrukkelijk zonder de principes van zijn leermeester te verloochenen. Het boek geeft inzicht in de denkwijze van de superbelegger, en bevat heel wat nuttige lessen voor beleggers van vandaag.

VEB-directeur Paul Koster gaf in de Telegraaf met een aantal andere beursexperts en ondernemers vorige week een drietal andere boekentips weg. Dat waren de volgende titels:

Reminiscences of a Stock Operator door Edwin Levefre
Honderden boeken zijn er over beleggen geschreven. Maar het boek dat door velen gekwalificeerd wordt als de bijbel van het beleggen is “Reminiscences of a Stock Operator” uit 1923. Het gaat over Jesse Livermore die fortuin maakte tijdens de paniek van 1907 en later met de crash van 1929. Het zit boordevol beurswijsheden die anno 2019 nog steeds opgaan. Het is een boek dat bijvoorbeeld levendig inzicht geeft in de donkere kanten van de markt, zoals manipulatie van koersen en misbruik van voorkennis. De belangrijkste les van het boek is toch wel dat het volgen van de aandelenmarkt tijd vraagt en dat je als belegger altijd een goede analyse moet maken van de ondernemingen waarin je wil beleggen. En tenslotte dat alles wat uniek lijkt vandaag de dag in enige vorm in het verleden ook gebeurd is en weer zal gebeuren.

Lords of Finance door Liaquat Ahamed
“Lords of Finance” biedt een fantastisch inzicht in hoe complex de rol van de Centrale Banken is en hoe bepalend de totaal verschillende en botsende karakters van de Centrale Bankiers van Amerika, Engeland, Duitsland en Frankrijk zijn geweest richting de crash van 1929. Hun monetaire beleid, door terug te gaan naar de goudstandaard, leek in aanvang goed te werken, maar bracht uiteindelijk de wereldeconomie in 1930 op zijn knieën. Met de dreiging van problemen in Italië, de dreigende handelsoorlog tussen Amerika enerzijds en Europa en China anderzijds en natuurlijk de Brexit biedt “Lords of Finance” een onmisbaar historisch perspectief op wat er fout kan gaan door beslissingen van Centrale Bankiers.

L’Argent door Emile Zola 
Emile Zola toont in “L’Argent” hoezeer ambitie en geld samengaan. Saccard is een handelaar in onroerend goed die failliet gaat en opnieuw furore wil maken met de oprichting van Universal bank. Als topman van die bank misleidt hij vele beleggers door de koers van het aandeel kunstmatig op te drijven. Zola brengt op een geweldige manier onder woorden hoe Saccards succes hem verblindt en de goedgelovigheid van beleggers eigenlijk nooit verdwijnt. Daarmee is L’Argent nog steeds een belangrijk boek voor elke belegger. Universal bank gaat uiteindelijk ten onder, vele beleggers meesleurend in haar val. Een val die sommigen hadden zien aankomen, maar de meesten niet wilden geloven.