VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Amerikaanse Procter & Gamble won dinsdag na de opening ruim 4 procent dankzij meevallende kwartaalcijfers. Maar op scheermesfabrikant Gillette moest fors worden afgeschreven.

Procter & Gamble (P&G) is de grootste producent ter wereld van huishoudelijke- en verzorgingsproducten. Het is het enige bedrijf ter wereld dat op deze markt groter is dan Unilever. Bekende merken zijn de wasmiddelen van Ariel en Lenor, haarverzorgingsproducten van Wella en Head & Shoulders, luiers van Pampers en scheermesjes van Gillette. Ook op de markt voor tandpasta en gezichtsverzorging komen Unilever en Procter elkaar tegen.

Een befaamde uitspraak van Warren Buffett is: “Het is heerlijk om naar bed te gaan in de wetenschap dat de volgende morgen opnieuw 2,5 miljard mannen in de wereld zich moeten scheren.” Buffett was destijds aandeelhouder van Gillette, dat later zou worden opgeslokt door Procter.

Nu is het uitgerekend deze aankoop die Procter & Gamble in de rode cijfers drukt. De onderneming moest in het laatste kwartaal van het afgelopen (gebroken) boekjaar een afschrijving van 8 miljard dollar doen op de scheermesfabrikant, waardoor er een kwartaalverlies van 5,2 miljard ontstond. De markt voor scheermesjes en -apparaten kromp doordat mannen zich tegenwoordig minder scheren, vooral in de ontwikkelde markten. Daarnaast is er sprake van scherpere concurrentie.

Afgezien van deze afschrijving was het onderliggende resultaat wel beter dan verwacht. De aangepaste winst per aandeel kwam over het voorbije kwartaal uit op 1,10 dollar. De omzet groeide autonoom met 7 procent naar 17,1 miljard dollar, en P&G behaalde bovendien hogere marges dan een jaar eerder.

Voor het lopende boekjaar verwacht P&G een autonome omzetgroei van 3 tot 4 procent, waarbij nog rekening wordt gehouden met wat tegenwind op de valutamarkten. De winst zal zich volgens het concern herstellen: de aangepaste winst per aandeel zal met 4 tot 9 procent stijgen ten opzichte van de 4,52 dollar die het afgelopen jaar werd geboekt.

De ontwikkelingen bij Procter zijn interessant voor aandeelhouders Unilever, dat in 2016 ook in scheermesjes stapte. Het Brits-Nederlandse bedrijf kocht toen de Amerikaanse online-scheerspullenverkoper Dollar Shave Club. Nog geen Gillette, want de Dollar Shave Club bestaat pas sinds 2012 en is veel kleiner dan de marktleider, maar voor Unilever was het wel een duidelijke stap naar meer non-food. En dat werd toegejuicht, want in de persoonlijke verzorging zijn de winstmarges en groeikansen doorgaans beter dan in voedingsmiddelen.

Het aandeel Procter & Gamble deed het de laatste jaren op de beurs beter dan Unilever. Beleggers kennen aan de Amerikanen nu ook een duidelijk hogere waardering toe. Volgens analisten (bron: Bloomberg) verdient Unilever in het jaar 2020 zo’n 2,76 euro, waarmee het aandeel 19 keer de winst kost. Als P&G in het komende boekjaar, dat dus eind juni 2020 al eindigt, de verwachte 4,75 dollar verdient kost dat aandeel 25 keer de winst.

Procter & Gamble was in het verleden vaak wat duurder dan Unilever, maar het prijsverschil was meestal kleiner dan nu het geval is.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen