VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chinese internetgrootmachten Tencent en Alibaba ondervinden hevige koersturbulentie door het aanhoudende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Deze week kwamen beide bedrijven met kwartaalcijfers. Wat hadden ze beleggers te melden?

De Chinese internetbedrijven Tencent (TCEHY) en Alibaba (BABA) zagen gezamenlijk sinds het oplaaien van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China in mei hun beurskoers met 15 procent teruglopen, dat is omgerekend 140 miljard dollar aan verloren beurswaarde. Dat roept de vraag op hoe terecht deze reactie van beleggers is. De twee grootste internetbedrijven van China zijn namelijk vooral actief op de binnenlandse markt.

Beleggers dienen hun aandacht dan ook vooral te richten op de vraag of onderliggend de bedrijven nog naar behoren presteren en op de langere termijn sterk genoeg zijn om de concurrentie van zich af te houden. Tencent moet het daarbij vooral hebben van haar populaire chatdienst WeChat met inmiddels meer dan een miljard gebruikers, terwijl Alibaba jaarlijks bijna 700 miljoen klanten naar haar verschillende webwinkels trekt.

Tencent: herstel bij spelletjes, advertentieverkoop stelt teleur
Het Chinese internetbedrijf Tencent rapporteerde eerder deze week haar kwartaalcijfers. Het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de nettowinst met 35 procent toenemen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Beduidend meer dan analisten verwacht hadden. De winstgroei kon niet maskeren dat de omzetgroei (met 21 procent nog altijd hoog) harder terugliep dan analisten hadden verwacht.

Het bedrijf realiseerde wel fors hogere opbrengsten bij haar gamedivisie - 31 procent van de groepsomzet - dankzij het uitbrengen van enkele nieuwe spelletjes. Terwijl Tencent vorige kwartalen nog kampte met de strengere richtlijnen voor computerspellen, lijkt de Chinese overheid inmiddels haar beleid te hebben versoepeld. Het afgelopen kwartaal gaf Tencent tien nieuwe spellen uit, tegenover slechts één spel vorig kwartaal. Analisten rekenen op een verdere groeiversnelling in de tweede helft van het jaar, dat zal deels komen door het populaire nieuwe spel Peacekeeper Elite - met inmiddels 50 miljoen actieve gebruikers.

Het herstel bij de spelletjesdivisie was echter niet voldoende om de teruggelopen groei bij de advertentieverkoop - van nog altijd een 16 procent groei - te compenseren. De oorzaak is voor een deel te vinden in de afkoelende Chinese economie, maar Tencent blijkt ook last te ondervinden van ByteDance, dat momenteel met 75 miljard dollar China’s meest waardevolle startup is. Bytedance verdient zijn geld vooral met advertenties op de grote Chinese platforms Jinri Toutiao en Douyin, de Chinese versie van TikTok. De nieuwkomer lijkt steeds meer advertentiegeld naar zich toe te trekken en dat drukt de groei van advertentie-inkomsten bij Tencent.

Over de macro-economische omstandigheden melde Tencent’s bestuurder James Mitchell, verantwoordelijk voor strategie, dat ‘’ de omstandigheden de rest van het jaar uitdagend blijven’’. Advertenties zijn bij Tencent goed voor 18 procent van haar groepsomzet. Als de afzwakkende groei beperkt blijft tot alleen advertenties valt een en ander nog te overzien voor beleggers.

De huidige kernactiviteiten van Tencent, zoals spelletjes en advertenties, zijn onderhevig aan steeds strenger toezicht en meer regelgeving. Om die redenen richt de internetgrootmacht zich nadrukkelijk op andere veelbelovende activiteiten op de zakelijke markt, denk aan bijvoorbeeld de analyse van big data en clouddiensten. Inmiddels komt dan ook al ongeveer een kwart van de omzet uit deze diensten.

Tencent wil bijvoorbeeld de communicatie en transacties faciliteren tussen consumenten en aanbieders van diensten via haar populaire app WeChat. Zo kan een gebruiker via deze applicatie medisch advies krijgen en afspraken maken, terwijl de ziekenhuisrekening vervolgens betaald wordt met de betaalfunctie binnen de app. Daarnaast ontwikkelt Tencent met artificial intelligence ook diagnosehulp voor ziekenhuizen die dokters helpt om ziektes vroegtijdig op te sporen.

Het bedrijf profiteert hierbij van zogeheten netwerkeffecten, met een toenemend aantal gebruikers wordt het platform namelijk steeds aantrekkelijker voor zakelijke gebruikers. Ontwikkelaars zullen dan eerder geneigd zijn nog meer functionaliteiten, in de vorm van miniapps, te maken waardoor het voor gebruikers weer interessanter wordt om op het platform te zitten.

Uit de kwartaalcijfers bleek dat deze zakelijke activiteiten jaar-op-jaar de omzet zagen toenemen met 37 procent. Hoewel de transformatie van Tencent tijd zal kosten, lijken de cijfers te bevestigen dat het bedrijf de juiste richting op beweegt ondanks de recent minder imponerende cijfers in haar ‘oude’ kernactiviteiten.

Alibaba: vooral webwinkel imponeert met sterke cijfers
Webwinkel Alibaba presenteerde een dag later haar jongste kwartaalcijfers. Die waren een stuk beter dan door analisten verwacht. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 42 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl het brutobedrijfsresultaat (ebitda) toenam met 34 procent. Ondanks de macro-economische onzekerheden, denk aan lagere wereldwijde groei en de handelsoorlog heeft de Chinese internetreus dan ook een sterk kwartaal achter de rug.

Wat vooral opviel was de explosieve groei van het webwinkelbedrijf. Deze groeide met ruim 40 procent bijna twee keer zo hard als andere onlinewinkels in China. Het bedrijf speelt een dominante factor in het leven van honderden miljoenen Chinese internetgebruikers, ruwweg één van elke twee Chinezen kocht het afgelopen kwartaal op platformen als Taobao en TMall. Het bedrijf profiteert volop van netwerkeffecten, waardoor het aantal kopers en verkopers op de platformen snel toeneemt.

Alibaba ceo Yong Zhang verwacht met haar platformen eind dit jaar de vijf jaar geleden afgegeven doelstelling van 1 biljoen dollar aan handelsvolume te halen. Dat is ruim meer dan de Amerikaanse internetreuzen Amazon en eBay bij elkaar – ongeveer 400 miljard dollar. De grote hoeveelheid gebruikersdata die dit Alibaba tevens oplevert - feitelijk kennis over haar klanten - kan het bedrijf daarnaast inzetten om zelfstandige verkopers en grote internationale merken te helpen met het zo effectief mogelijk bereiken van potentiele klanten.

Alibaba is inmiddels meer dan alleen een webwinkel, denk bijvoorbeeld aan smartphonetoepassingen zoals AliCloud en AliPay, maar ook maaltijdbezorger Ele.me. Hiermee poogt Alibaba haar aanbod aan diensten en producten te verbreden en haar ecosysteem te versterken om klanten nog beter aan zich te binden. Zo is bijvoorbeeld het cloudbedrijf al lange tijd één van de groeimotoren van het bedrijf. AliCloud groeide het tweede kwartaal wederom sterk met 66 procent meer omzet ten opzichte van vorig jaar.

Vooruitkijken: Chinese middenklasse gaat verdubbelen
Ondanks de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zullen beide internetbedrijven op de lange termijn blijven profiteren van de sterk groeiende Chinese middenklasse die steeds vaker in stedelijk gebied woont. De Chinese middenklasse bestaat inmiddels uit meer dan 300 miljoen mensen - meer dan alle inwoners van de Verenigde Staten - en zal volgens de internationale denktank Oeso de komende 10 jaar nog verdubbelen in omvang.

Hoewel beide bedrijven met tegenwind te maken krijgen vanwege de afkoelende Chinese economie en nieuwe concurrenten zullen opdoemen, moeten de internetgrootmachten door hun gunstige concurrentiepositie mogelijkheden hebben verder winstgevend te groeien.

Analistenverwachtingen Tencent en Alibaba

Kalenderjaar

2018

2019

2020

 2021

Tencent

 

 

 

 

Omzet

47.308

54.294

67.484

 81.888

Groei

 

14,8%

24,3%

 21,3%

EBITDA

16.703

18.927

22.693

27.270 

Groei

 

13,3%

19,9%

 20,2%

 EBITDA-marge

35,3% 

 34,9%

 33,6%

 33,3%

  

 Alibaba

 

 

 

 

 Omzet

 56.163

 72.559

93.706 

 115.474

 Groei

 

29,2% 

29,1% 

23,2% 

 EBITDA

18.174 

22.883 

29.316 

 37.236

 Groei

 

25,9% 

 28,1%

 27,0%

EBITDA-marge

 32,4%

31,5% 

31,3% 

32,2% 

Bron: Bloomberg, cijfers in miljoenen dollars

De groei- en winstverwachtingen voor zowel Tencent als Alibaba blijven onverminderd hoog, zo blijkt uit de meest actuele schattingen van het omvangrijke leger aan analisten dat beide bedrijven volgt. Het zal beleggers dan wellicht ook niet verwonderen dat analisten positief blijven over beide Chinese internetgrootmachten, geen enkele analist heeft dan ook de aandelen op verkopen staan.

De auteur van dit artikel bezit aandelen Alibaba en indirect aandelen Tencent