VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De steeds weer oplaaiende ruzie tussen de Verenigde Staten en China over de handel begint zijn tol te eisen. Groeivooruitzichten worden lager, rentes beginnen (weer) te dalen en beurskoersen kwakkelen.

Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders, stelt zijn groeivooruitzichten Direct naar het rapport voor de wereldeconomie bij. Hij verwacht nu een groei van 2,6 procent dit jaar en 2,4 procent volgend jaar (eerdere prognoses waren 2,8 en 2,6 procent). De belangrijkste reden voor de bijstelling is de nieuwe escalatie van het handelsconflict tussen China en Amerika. Waar eerder de verwachting was dat de wereldeconomie een impuls zou krijgen door een handelsovereenkomst aan het eind van het jaar verwacht Wade nu een langere periode van zwakte, omdat de toenemende onzekerheid ervoor zorgt dat de bereidheid van bedrijven en huishoudens om belangrijke uitgaven te doen, afneemt. Hun investeringsplannen zullen worden uitgesteld of geannuleerd, vooral nu de tarieven eerder permanent dan tijdelijk lijken te zijn.

Wade ging er eerder vanuit dat het, gezien het komende verkiezingsjaar, rationeler zou zijn om een akkoord te sluiten en de voordelen van lagere tarieven en een herstel van de economische groei te benutten in de verkiezingscampagne.

Het is volgens Wade moeilijk om de strategie van Trump te bepalen. Mogelijk verwacht hij dat China de aftocht blaast, maar Beijing wil geen gezichtsverlies lijden en lijkt zelfs bereid enige economische tegenspoed te accepteren. Chinese leiders lijken eerder bang om te bezwijken onder Amerikaanse druk dan voor de gevolgen van een escalerende handelsoorlog.

Een andere mogelijkheid is dat Trump er echt van overtuigd is dat de importtarieven goed zijn voor de Amerikaanse economie en werknemers, wier banen beschermd zullen worden tegen ‘oneerlijke' Chinese concurrentie. Dit laat natuurlijk onverlet dat er mogelijk banen verloren gaan bij Amerikaanse exporteurs, en dat er economische kosten zijn van duurdere import van elders. Desalniettemin is Trump gekozen op een protectionistische agenda (America First) en met de steun van de Democraten voor zijn handelsmaatregelen wil hij niet gezien worden als een slapjanus. De meeste Amerikanen delen de zorgen van Trump over China, inclusief de Democraten.

Het gevaar is dat de Amerikaanse conjunctuur aanzienlijk verzwakt door het handelsconflict en de inflatie aantrekt met een domino-effect op de aandelenmarkt. Bedrijven die de tarieven nog niet hadden doorberekend of hun productie aangepast in afwachting van een gunstiger verloop van de handelsbesprekingen, zullen nu waarschijnlijk toch tot actie overgaan. De nieuwe tarieven hebben betrekking op consumptiegoederen zoals elektronica en speelgoed, waarvan de tarieven door de huishoudens zullen worden gevoeld. Als gevolg hiervan heeft Schroders zijn prognose voor de Amerikaanse CPI-inflatie verhoogd. Die zal naar verwachting aantrekken tot 2,5 procent op jaarbasis in de eerste helft van 2020.

Desalniettemin wordt verwacht dat de escalatie van het handelsconflict zal leiden tot meer renteverlagingen. De zwakkere groei die Schroders nu voor de VS voorspelt, stelt de Fed in staat om de rente dit jaar nog eens twee keer te verlagen (in september en december). Eind 2020 verwacht Schroders een beleidsrente van 1,25 procent in de VS. Ook elders ziet Schroders lagere rentetarieven: de ECB zal naar verwachting in september en december 2019 de rente verlagen en de Bank of Japan in december. In China wordt het begrotingsbeleid meer versoepeld dan eerder verwacht en volgend jaar zullen de rentetarieven verder worden verlaagd.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen