VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De opgelaaide geopolitieke spanningen na de aanslagen in Saudi-Arabië, de handelsoorlog tussen de VS en China, de onvermijdelijke brexit en de economische signalen die volgens sommigen duiden op een naderende recessie zijn allemaal ontwikkelingen die goed zijn voor de goudprijs. Hoe kunnen beleggers hiervan profiteren?

In een recent rapport van de Amerikaanse vermogensbeheerder VanEckDirect naar het rapport zet portefeuillebeheerder Joe Foster de ontwikkelingen op de goudmarkt op een rij.

De handelsspanningen zijn handelsoorlogen geworden en de handelsoorlogen dreigen valutaoorlogen te worden. Op 26 augustus bereikte de goudprijs de hoogste koers in zes jaar: 1.555 dollar per troy ounce. De markten reageerden hiermee op de dreiging van represailles en andere maatregelen tussen de VS en China. Het lijkt erop dat de gevestigde supermacht en de opkomende supermacht een economische oorlog om wereldwijde dominantie zijn begonnen.

De resulterende onzekerheid zet een rem op de handel op een moment in de cyclus waar het mogelijk de meeste schade kan toebrengen aan de wereldeconomie. Tegelijkertijd verlagen de meeste centrale banken wereldwijd hun rente in een poging om de dreigende recessie een halt toe te roepen. De hoge koers en de sterke instroom in edelmetaal-beleggingsfondsen lijken erop te wijzen dat de markt misschien rijp is voor een correctie, zegt Foster.

Foster is ervan overtuigd dat veel aspecten van het financiële systeem verre van normaal zijn. Nu de economische recordgroei op zijn laatste benen lijkt te lopen, kunnen deze afwijkingen enorme en onvoorziene risico’s inhouden. De recente resultaten wijzen erop dat goud en goudaandelen kunnen helpen om een portefeuille tegen risico’s in te dekken, stelt hij.

Beleggen in goud kan door baar goud te kopen in de vorm van goudstaven of gouden munten, maar daarbij bestaat altijd het risico van verlies of diefstal. Er zijn ook beursgenoteerde trackers (etf’s) die de goudprijs op de voet volgen. De bekendste is de SPDR Gold Shares (ook bekend als de SPDR Gold Trust), van State Street Global Advisors die onder het tickersymbool GLD tot de meest verhandelde instrumenten op de Amerikaanse beurzen behoort. Een ‘aandeel’ GLD vertegenwoordigt een tiende deel van een troy ounce baar goud.

Helaas is deze tracker als gevolg van nieuwe Europese wetgeving (de PRIIPs regels) bij Europese brokers niet meer beschikbaar in Nederland. PRIIPs (Packaged Retail Investment and Insurance-based Products Regulation) verplicht uitgevers van deze producten namelijk een Key Information Document (KID) beschikbaar te stellen in de taal van het land, en State Street heeft die moeite (nog) niet genomen.

Dat is jammer, want de etf van State Street is groot en daardoor zeer goed verhandelbaar. Een alternatief voor deze etf is de ETFS Physical Gold van HSBC Bank, die ook een tiende van een troy ounce goud vertegenwoordigt. Dit instrument wordt onder het symbool PHAU in Londen, Milaan en ook op de beurs van Amsterdam verhandeld. De beheerkosten van dit product bedragen 0,39 procent per jaar. Dat is zelfs een fractie minder dan de 0,40 procent die State Street voor de GLD in rekening brengt.