VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Bredase CM wil via een beursgang 100 miljoen euro ophalen. De opbrengst moet de groei van het bedrijf, die de afgelopen tijd juist wat is teruggelopen, ondersteunen.

CM is in feite een platformbedrijf voor communicatie tussen bedrijven en hun klanten. Het helpt andere partijen om in contact te komen met (potentiele) klanten. Daarbij loopt de communicatie dan via bekende diensten als Whatsapp, Facebook Messenger, of gewoon sms.

Het bedrijf is eind jaren negentig al opgericht en sindsdien geleidelijk gegroeid en geëvolueerd. De beursgang die begin deze week werd aangekondigd is een volgende stap. CM verwacht de prospectus binnen enkele weken te publiceren, maar dit zijn vast vijf zaken om over de nieuwkomer op de beurs te weten.

1.CM verwacht groei dankzij opmars verkoop via messaging
Ooit begonnen met sms’jes, verwacht CM veel van de opkomst van ‘conversational commerce’. Dat wil zeggen de verkoop via online chatdiensten. Daarbij denkt het ook dat het kan groeien met betaaldiensten. Het bedrijf heeft hier in 2016 een vergunning voor gekregen van De Nederlandsche Bank, het is een ‘Payment Service Provider’. Dit is overigens wel een heel competitieve markt waar grote namen actief zijn.

2.CM heeft grote bedrijven als klanten
In de aankondiging laat CM een aantal grote namen vallen: Tencent, Alibaba, McDonalds en Accor Hotels. Op de website zijn onder meer Takeaway, Ikea en Randstad te vinden. Het bedrijf stelt dat dit laat zien dat het in staat is nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden wat de gedachte ondersteunt dat het goede groeiperspectieven heeft.

3.CM is bezig met internationale expansie
In de afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf in acht landen lokale vestigingen opgezet. Buiten Europa is het ook in Azië en Zuid-Afrika actief en een uitbreiding naar onder meer de VS is gepland. In de vestigingen werken nu nog gemiddeld zes werknemers per locatie. Dat moet groeien naar vijfentwintig.

4.CM is winstgevend maar omzetgroei loopt terug
Op bijna 80 miljoen euro omzet maakte CM in 2017 1,3 miljoen euro winst voor belastingen. Vorig jaar bedroeg de omzet 84,6 miljoen euro en werd ruim 3 ton euro winst gemaakt. De omzetgroei jaar op jaar is afgelopen tijd echter teruggelopen. In 2017 groeide de omzet met meer dan een derde, vorig jaar was dat 12,7 procent, over de eerste jaarhelft minder dan 10 procent.

5.Beursgang moet bijdragen aan volgende groeifase
De verwachte opbrengst van de beursgang is bestemd voor financiering van onderzoek en ontwikkeling, overnames en de internationale verkoop- en marketingexpansie, klinkt het. Het nieuwe kapitaal is daar zonder twijfel zeer belangrijk voor. Of het cruciaal is voor CM om een volgende groeifase te kunnen in gaan zal wellicht uit de prospectus blijken.

Zodra die prospectus beschikbaar is, duikt de VEB er dieper in.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen