VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met een waardering van 5,25 miljard euro is de beursgang van het Duitse bedrijf TeamViewer in Frankfurt dit jaar vooralsnog de grootste van Europa. Dit succes is te danken aan een razendsnelle transformatie naar een abonnementenmodel.

TeamViewer maakt het voor zijn gebruikers mogelijk om op afstand een computer of smartphone te bedienen. Een veelgebruikte toepassing is IT-ondersteuning. De helpdesk kan via software van dit bedrijf toegang krijgen tot de computer van iemand die belt met een probleem. Een ander voorbeeld is het op afstand aansturen van apparatuur of machines.

Daarnaast heeft het platform allerlei mogelijkheden om op afstand te communiceren en samen te werken. Een filmpje over de recent geïntroduceerde dienst TeamViewer Pilot toont iemand in een machinekamer die via zijn telefoon iemand in een controlecentrum laat meekijken.

TeamViewer surft hiermee mee op een aantal ‘megatrends’. Denk aan de opkomst van ‘the internet things’ wat zoveel betekent als dat elk apparaat met internet verbonden en dus op afstand bestuurbaar wordt. Een andere trend is de groei van thuiswerken en andere vormen van werken op afstand.

Winstgevend
De software van het bedrijf is op 340 miljoen apparaten actief en er zijn op dit moment 360.000 betalende abonnees. In 2018 bedroeg de omzet 230 miljoen euro en werd een operationele winst gemaakt van ruim 107 miljoen euro.

TeamViewer maakt op dit moment een groeiversnelling door. De omzet groeide vorig jaar met bijna een kwart. Het eerste halfjaar van 2019 bedroeg de omzetgroei 78 procent.

Van licenties naar abonnementenmodel
Deze ontwikkeling lijkt te danken aan een nieuw verdienmodel dat enkele jaren geleden is geïntroduceerd. TeamViewer verkocht altijd langlopende licenties voor zijn software maar is overgestapt naar een abonnementenmodel.

Dit bracht de onderneming een aantal voordelen. Behalve dat het zorgde voor een meer voorspelbare omzetontwikkeling, is Teamviewer hierdoor naar eigen zeggen ook innovatiever geworden. In plaats van één keer per jaar te komen met een update, introduceert het nu continu nieuwe diensten.

Daarnaast heeft het hiermee tijd van de salesteams vrijgespeeld doordat die minder aandacht hoeven te besteden aan het verkopen van nieuwe licenties aan bestaande klanten. Een deel van de salescapaciteit kan nu worden ingezet om naast het midden- en kleinbedrijf dat het vooral bediende, ook grote ondernemingen als klant binnen te halen.

SaaS spreekt tot verbeelding beleggers
Op de beurs wordt het allemaal gewaardeerd, getuige de geslaagde beursgang in een toch moeilijke markt. Dat TeamViewer met een traditioneel model gebaseerd op het verkopen van software ook een waardering van meer dan tien keer de omzet had gekregen, lijkt niet waarschijnlijk. Software als dienst (SaaS, Software as a Service) blijkt nog steeds tot de verbeelding te spreken bij beleggers.

Die beleggers schreven in groten getale in op deze beursgang, waarmee bijna 2 miljard euro werd opgehaald voor 37,5 procent van de aandelen. De introductieprijs was met 26,25 euro misschien toch wat aan de hoge kant: het aandeel steeg woensdag eerst nog iets boven die prijs uit, maar zakte er vervolgens toch fors onder.