VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Amsterdam hebben we recent de soap mogen meemaken rond het noodlijdende gemeentelijke afvalbedrijf AEB, op de Amerikaanse beurs staan twee aandelen van afvalverwerkers die er een stuk beter voorstaan. Zij bewijzen al jaren dat vuilnis een prima belegging kan zijn.

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) uit Amsterdam kwam dit jaar in grote financiële problemen door achterstallig onderhoud en naar verluidt een verziekte sfeer op de werkvloer. In juli werden bij AEB vier van de zes verbrandingsovens gesloten. Momenteel wordt onderzocht of het bedrijf kan worden ondergebracht bij HVC, dat afval ophaalt in grote delen van Flevoland en Noord- en Zuid-Holland.

HVC (Huisvuilcentrale) is met een omzet van 342 miljoen euro de grootste niet-commerciële afvalinzamelaar van Nederland, in handen van 44 gemeenten en 6 waterschappen.

Beleggers kunnen op de beurs van Amsterdam niet terecht voor deze interessante subsector binnen de nutsbedrijven. In Parijs wel, daar is het aandeel Suez genoteerd, dat in 2008 van energiebedrijf Engie werd afgesplitst. Suez (Euronext ticker SEV.PA) is behalve in afvalinzameling en recycling ook actief met waterleidingbedrijven, waterbehandeling en bodemsanering. Suez is eigenaar van SITA, dat ook huisvuil ophaalt in verschillende Nederlandse plaatsen. Engie heeft nog altijd een belang van 32 procent in Suez.

Het aandeel Suez doet nu 23,7 keer de winst die voor 2020 wordt verwacht en heeft een dividendrendement van 4,5 procent.

Amerika
In de Verenigde Staten zijn er twee beursgenoteerde vuilnisophalers die bijna een duopolie hebben op deze grote markt: Waste Management (NYSE ticker WM) en Republic Services (ticker RSG) verwerken samen meer dan de helft van het Amerikaanse huishoudelijke afval.

Waste Management is met een jaaromzet van 15,3 miljard dollar de grootste van de twee. Het bedrijf uit Houston (Texas) is in 1971 mede opgericht door Wayne Huizenga, een afstammeling van de Nederlander Harm Huizenga die in 1871 begon het vuil in Chicago in te zamelen voor 1,25 dollar per wagen. Sindsdien zijn er vele vuilnisbedrijven aan het concern toegevoegd. Concurrent Republic is met een omzet van 10,2 miljard ongeveer een derde kleiner.

Waste Management en Republic zijn ook actief in recycling en energieopwekking. Duurzaamheid is wat de klok slaat op de websites van beide ondernemingen, bij de één in het groen, de bij de ander in het blauw. 

Defensief
Vuilverwerkers zijn op de beurs bij uitstek defensieve aandelen. De gestage stroom afval resulteert meestal in stabiel groeiende omzetten en winsten. Beleggers zijn dat de laatste jaren steeds beter gaan waarderen, wat resulteerde in stijgende koersen. In de afgelopen vijf jaar bracht een belegging in aandelen Waste Management inclusief het dividend 175,2 procent op, wat neerkomt op 22,4 procent per jaar. Met Republic zou 150,1 procent zijn verdiend en met het achtergebleven Suez toch ook nog 37 procent (6,5 procent per jaar).

De Amerikaanse aandelen zijn dus sterker opgelopen dan Suez maar de winstgroei was daar ook aanzienlijk hoger. Waste Management en Republic boeken relatief hoge winstmarges en het rendement op het eigen vermogen ligt bij de Amerikanen beduidend boven dat van Suez. Met name Waste Management, favoriet aandeel bij de analisten, torent in dit opzicht boven de anderen uit met een gemiddeld rendement op het eigen vermogen in de afgelopen vijf jaar van 24,8 procent.

De koers-winstverhoudingen voor volgend jaar van het drietal liggen opvallend dicht bij elkaar, rond de 24. Suez geeft meer dividend, maar de winstgevendheid van de Amerikanen ligt wel structureel op een hoger niveau. De vuilnisaandelen zijn momenteel niet heel goedkoop,  maar voor de langetermijnbelegger kan vuilnis wel degelijk van waarde zijn in de portefeuille.

Drie vuilverwerkers vergeleken

 

Ticker

Koers

TSR 5 jaar

KW ('20)

div %

Republic Services

RSG

 $     86,84

 150,1%

24,3

1,9%

Suez

SEV.PA

 €     14,32

 37,0%

23,7

4,5%

Waste Management

WM

 $     115,09

 175,2%

24,2

1,8%

(Taxaties: Bloomberg)


Legenda:

TSR 5 jaar: het totale rendement met dit aandeel in de afgelopen vijf jaar
KW ('20): Koers-winstverhouding op basis van de winsttaxatie per aandeel voor 2020
div %: dividendrendement obv laatste dividend