VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelen van Chinese bedrijven met een notering in de Verenigde Staten kregen vorige week een tik van het nieuws dat president Trump de Chinese noteringen mogelijk aan banden wil leggen. De maatregelen zouden particuliere beleggers ook pijn kunnen doen, want de aandelen van bedrijven als Alibaba, Tencent en Baidu zijn populair.

Het aandeel Alibaba verloor op de laatste vrijdag van het derde kwartaal ruim 5 procent zonder dat er groot nieuws over het bedrijf zelf was. Veel andere Chinese aandelen gingen ook onderuit in de VS. Oorzaak was het nieuws dat het in het Witte Huis mogelijk plannen worden gesmeed om Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven aan banden te leggen. Het aanhouden van in de VS genoteerde Chinese aandelen (ADR’s, zie kader) valt daar dan ook onder. Noteringen zouden mogelijk worden geschrapt en Amerikaanse pensioenfondsen zouden niet meer in Chinese bedrijven mogen beleggen.

Veel Chinese ondernemingen hebben gebruik gemaakt van ADR’s omdat de thuismarkt onvoldoende groot is om genoeg kapitaal op te halen. In 2014 ging Alibaba op deze manier naar de beurs in New York en haalde daar met een ADR (NYSE ticker BABA) ongeveer 21 miljard dollar op. Nu heeft Alibaba een beurswaarde van ruim 400 miljard dollar en behoort het aandeel tot de meest verhandelde in de VS.

Een verlies van 5 procent betekent dus dat er alleen al via Alibaba 20 miljard dollar aan beurswaarde verloren gaat. En dan is deze daling nog maar het gevolg van een gerucht, want volgens verslaggever Eamon Javers van de Amerikaanse nieuwszender CNBC is er nog geen beslissing gevallen en zijn de plannen nog niet goed uitgewerkt.

Een positieve wending in het handelsconflict met China kan de situatie ook snel anders maken. Maar als de zaak verder escaleert zijn Chinese ADR’s zeer kwetsbaar. En gezien de omvang die deze bedrijven inmiddels hebben bereikt, kan het verbieden van deze instrumenten de beursstemming tijdelijk flink verzieken. Aandelenbeleggers doen er goed aan dit risico in te calculeren.

Wat is een ADR?


Een ADR (American Depositary Receipt) is een waardepapier of certificaat dat garant staat voor een of meerdere buitenlandse aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. Het instrument bestaat al sinds 1927, toen het door JP Morgan werd geïntroduceerd. ADR’s worden in dollars verhandeld, in andere landen bestaan vergelijkbare certificaten die ook in de lokale valuta genoteerd staan.

Het voordeel van dit soort certificaten is dat voor beleggers een deel van de obstakels van handelen in het buitenland wordt weggenomen. Voor een bedrijf is het daarnaast gemakkelijker om buitenlands kapitaal aan te trekken als de eigen thuismarkt onvoldoende groot is of niet toegankelijk is voor buitenlandse investeerders.

Meer over depositary receipts leest u op Wikipedia.