VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beurzen worden vaak omhoog­getrokken door de succesverhalen van de ‘groeiaandelen’, zoals in het afgelopen decennium door de internet- en technologiesector. Maar als onzekerheid overheerst op de aandelenmarkten, is het goed om ook eens te kijken naar beleggingsfondsen met meer aandacht voor defensieve sectoren.

Juist als het even wat minder gaat met de economie zijn het de sterk gestegen groeiaandelen met hun hoge waarderingen die het hardst onderuit kunnen gaan. De aandelen in defensieve sectoren als gezondheidszorg, niet-cyclische consumentenproducten en nutsbedrijven blijven dan vaak beter liggen. En de sterkste bedrijven in deze sectoren groeien gestaag door.

Morningstar groepeert de aan­delen die het best bestand zijn tegen de schommelingen van de economische cyclus in de Morningstar Defensive Super Sector. Dit zijn de negen aantrekkelijkst gewaardeerde en kwalitatief beste aandelen uit die groep. Deze aandelen zijn relatief ongevoelig voor de bewegingen van de economische cyclus. De bedrijven bieden goederen en diensten waar altijd behoefte aan is, in goede en slechte economische tijden. Als de economie vertraagt, hebben we nog altijd medicijnen nodig, moet de verwarming aan, verzorgen we ons en blijven we eten en drinken.

De top-9 die Morningstar in september bekendmaakte, bestond uit zes bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg: AbbVie, Biomarin Pharmaceutical, Bristol-Myers Squibb, CVS Health, Pfizer en Roche. Het drietal makers van consumentenproducten is minder met de gezondheid van de klant begaan: het zijn de tabaksfabrikanten BAT en Imperial Brands en het Amerikaanse Ingredion, dat vooral ingrediënten voor de voedingsindustrie maakt, waar­onder veel vet- en zoetmakers.

Maar het zijn stuk voor stuk bedrijven met een sterke marktpositie, ze zijn financieel gezond en hebben businessmodellen die bestand zijn tegen de schommelingen van de economische cyclus.

Hieronder drie aandelenfondsen die wereldwijd vooral in groeiaandelen willen beleggen, maar daarbij momenteel toch relatief veel in defensieve sectoren steken. Het zijn goed presterende fondsen voor beleggers die gespreid willen beleggen en daarbij de risico’s op een aanvaardbaar niveau willen houden>

Drie wereldwijd beleggende fondsen met een defensief karakter
Het BNY Mellon Long-Term Global Equity Fund is volgens Morningstar een uitstekende keus voor beleggers met een lange horizon. Het fonds hanteert een gedisciplineerde langetermijnaanpak op ‘hoge overtuiging’ waarmee goede resultaten zijn geboekt.

Beheerder Walter Scott & Partners is zeer ervaren en heeft een lange staat van dienst. Er zijn wat veranderingen gaande bij het fondshuis, maar dat hoeft de prestaties van dit fonds niet te schaden. In de top-10 van de portefeuille zien wij geen aandelen uit de typische defensieve sectoren, maar wel enkele bekende technologienamen en het mediaconcern Walt Disney. Toch zijn de wegingen van de sectoren gezondheidszorg en nutsbedrijven aanzienlijk hoger dan het marktgemiddelde. BNY is relatief voordelig: de kosten liggen op 0,85 procent per jaar.

Het MFS Global Equity Fund is volgens Morningstar een van de betere fondsen in de categorie. Beheerders Roger Morley en Ryan McAllister beheren hun portefeuille van kwaliteits-groeibedrijven met geduld, waarmee op de lange termijn sterke resultaten worden geboekt.

De kosten voor dit fonds liggen met 1,15 procent iets hoger. In de top-10 van de portefeuille treffen wij ook hier Walt Disney, maar verder wel enkele aandelen uit de gezondheidszorg en het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé, veel defensiever wordt het niet.

Het Nederlandse NN Global Sustainable Equity is een solide optie voor aandelenbeleggen met ESG-integratie, stelt Morningstar. Het fonds wordt beheerd door Hendrik-Jan Boer, Alex Zuiderwijk en Jeroen Brand die in de afgelopen jaren wel beter presteerden dan de categorie, maar er niet in slaagden de benchmark te verslaan.

De beheerders worden ondersteund door een twintig man/vrouw sterk analistenteam, wat vertrouwen geeft in de kwaliteit.

In de top-10 van de portefeuille treffen wij vier aandelen uit de typische defensieve sectoren: hier eveneens Nestlé, maar ook Unilever. Verder de Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealth en de producent van laboratorium­apparatuur Thermo Fisher Scientific. Toch is bij dit fonds de weging van de sector gezondheidszorg niet hoger dan het marktgemiddelde. Van consumentenproducten is dat wel het geval.

De kosten voor dit fonds zijn met 0,73 procent op jaarbasis het laagste van dit drietal. 

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap