VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel Beter Bed is op de ochtend van de eerste beursdag van deze week de grote winnaar met een plus van bijna 30 procent. Het Beddenbedrijf uit Uden heeft zijn Duitse dochter Matratzen Concord verkocht aan investeerder Magical Honour Limited uit Hongkong, die er 5 miljoen euro voor betaalt.

Beleggers juichen vooral om de meevallende hoogte van die verkoopprijs, die nog hoger kan uitvallen als Matratzen Concord in zijn eerste jaar na de overname bepaalde prestatiedoelen haalt.

Magical Honour neemt bovendien een belang van 8,9 procent in Beter Bed, waarvoor ook 5 miljoen euro wordt betaald. De onderneming geeft daarvoor 2,15 miljoen nieuwe aandelen uit. Magical Honour is een onbekende Aziatische partij, waar volgens Beter Bed-topman John Kruijssen “zeer sterke en kundige” mensen achter zouden zitten die “uit de branche” afkomstig zijn.

De transacties zouden uiterlijk eind dit jaar afgerond zijn. Duitse toezichthouders moeten nog wel instemmen met de verkoop en aandeelhouders van Beter Bed uiteraard met de uitgifte van nieuwe aandelen. Een bijzondere aandeelhoudersvergadering volgt eind november.

Matratzen Concord, dat in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland actief is, werd geplaagd door een schandaal rond giftig schuim in de matrassen en leek even het moederbedrijf mee de afgrond in te trekken. De VEB stelde het concern de afgelopen zomer al bezorgde vragen over de gang van zaken, die erop leek uit te draaien dat aandeelhouders met extra kapitaal over de brug zouden moeten komen.

Analisten juichen de ontwikkelingen ook toe. Die van KBC Securities verhoogden direct het advies voor de beddenverkoper naar ‘koop’, waar het voorheen ‘houden’ was. Het koersdoel bleef wat het was: 2,50 euro. Analisten van ABN Amro en Bank Degroof Petercam zijn minder overtuigd en bevestigden maandag hun houden-advies.

Met het afstoten van Matratzen Concord wordt veel onduidelijkheid weggenomen over de toekomst van Beter Bed. Het bedrijf kan zich nu concentreren op de Benelux, waarbij het verbeteren van de winstgevendheid de grootste uitdaging zal blijven.