VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Neways had tot nu toe relatief weinig last van de moeilijke markten in de chip- en automobielindustrie. Dat is het derde kwartaal veranderd en heeft geleid tot een winstwaarschuwing.

De kersverse component van de Amsterdamse smallcap-index deed de winstwaarschuwing dinsdag in het handelsbericht over het derde kwartaal. De leverancier van elektronische componenten rekende er halverwege het jaar nog op dat het resultaat in het tweede halfjaar hoger zou zijn dan in het eerste, dat is nu van de baan. Het aandeel Neways verloor dinsdagochtend zo’n 5 procent.

Neways meldde daarnaast een daling van de orders in het derde kwartaal met ruim 10 procent ten opzichte van het tweede. Dit zou echter komen doordat klanten preciezer zijn met hun bestellingen en niet zozeer te maken hebben met vraaguitval, aldus bestuursvoorzitter Huub van der Vrande.

De oorzaak van de winstwaarschuwing ligt echter wel duidelijk in de vraaguitval, in de halfgeleiderindustrie om precies te zijn. Daarvan is natuurlijk bekend dat deze door een moeilijke periode gaat en dit kan dus niet helemaal als een verrassing komen.

Vraag automobielsector blijft op peil
Wat tegelijkertijd wel verrassend is, is dat de vraag vanuit de automobielsector op peil blijft. Terwijl veel andere toeleveranciers voelen dat de Duitse automobielindustrie het moeilijk heeft, ziet Neways dat niet. De vraag uit de sector is nog steeds sterk, vooral dankzij de markt voor ‘e-mobility oplossingen’, systemen die gebruikt worden in elektrische auto’s.

Een aantal jaar geleden maakte de onderneming de keuze om sterk in te zetten op de automobielindustrie. Neways deed daarvoor onder meer een relatief grote overname in Oost-Duitsland. Topman Van der Vrande legde in 2015 in een interview met Effect uit dat deze stap mede werd ingegeven door het sterk cyclische karakter van de halfgeleideractiviteiten.

Bevestiging strategische keuze
“In de crisis hebben we weer gezien dat de halfgeleiderindustrie heel sterk op en neer gaat.

Het is soms heel hard hollen, maar het kan ook opeens heel langzaam gaan, of zelfs helemaal stilvallen. Wat wel heel erg stabiel bleef, was de Duitse automobielindustrie. Daarom willen we in die industrie groter worden”, zei hij toen. Dat lijkt nu, in deze nieuwe dip in de chipindustrie, inderdaad zo uit te pakken.
Van der Vrande stopt eind dit jaar als bestuursvoorzitter. De winstwaarschuwing is toch een kleine smet op het blazoen aan het eind van een periode van zestien jaar. De positieve kant is dat het handelsbericht ook een fundamentele strategische keuze bevestigt die werd gemaakt onder zijn bewind.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen