VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel BMW liep in oktober al flink op, door optimisme over de derde kwartaalcijfers. Beleggers zagen woensdag hun vermoeden bevestigd: BMW heeft zijn winst inderdaad stevig opgekrikt. De Duitse automaker verkocht meer modellen waaraan hoge marges kleven. Ook plukte BMW de vruchten van kostenbesparingen, waarvan er nog meer zullen volgen.

De operationele winst steeg met bijna een derde tot 2,3 miljard euro en het nettoresultaat ging met ruim 10 procent omhoog naar 1,5 miljard euro. Wat hielp is dat de resultaten in de vergelijkbare periode vorig jaar duidelijk werden gedrukt door strengere emissietesten en verschillende eenmalige posten.

In totaal verkocht BMW ruim 613.000 auto’s, inclusief de merken Mini en Rolls-Royce. In aantallen ging de verkoop met een kleine 4 procent omhoog. De omzet kwam uit op 26,7 miljard euro, bijna 8 procent meer.

BMW heeft succes met luxe modellen zoals de X7. De hoge marges op die auto’s kunnen worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe elektrische modellen, waar nog veel kapitaal voor nodig is. Onder de nieuwe topman Oliver Zipse wil BMW binnen vier jaar 25 elektrische modellen op de markt brengen.

Dat moet wel, want er komen strenge Europese uitstootnormen aan. In 2021 mag de gemiddelde CO₂-uitstoot van verkochte auto’s nog maar 95 gram per kilogram bedragen, terwijl dat nu 120 gram is. Autofabrikanten die de norm niet halen kunnen miljardenboetes verwachten.

Ondanks de noodzakelijke investeringen wil Zipse de komende jaren ruim 5.000 banen schrappen, in een bezuinigingsoperatie die naar verluidt tientallen miljarden euro moet opleveren. De ontslagen zouden vooral op het hoofdkantoor in München gaan vallen, maar 5.000 banen zal niet genoeg zijn om miljarden te besparen. Nadere informatie over de bezuinigingen in het productieproces en het verkoopapparaat wordt pas in december verwacht.

Intussen presteert BMW relatief goed. Het bedrijf verkocht in september 1,7 procent meer auto’s dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl de totale autoverkoop in Europa met 1,6 procent daalde. Ook in China daalt de verkoop van geïmporteerde auto’s, mede door het handelsconflict met de Verenigde Staten.

Het aandeel BMW reageerde nauwelijks op de derde kwartaalcijfers, maar de koers was in de dagen ervoor al wel met 5 procent opgelopen.

Analisten zijn wat verdeeld over het aandeel BMW, dat op 72,50 euro zo’n 8 keer de winst kost die voor 2020 wordt verwacht. Het gemiddelde koersdoel ligt slechts 2 procent boven de huidige koers. Het dividendrendement is nu wel 5 procent per jaar, dat is toch wel ruim boven het marktgemiddelde.

Een alternatief vormen nog steeds de preferente aandelen BMW, waarover we eerder schreven, die zijn te koop tegen een koers die nu zo’n 14 euro onder die van de gewone aandelen ligt. Het dividendrendement op deze aandelen is 6,4 procent. Let wel: de preferente aandelen zijn goedkoper, maar ook minder goed verhandelbaar en ze hebben geen stemrecht.