VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het kwartaalcijferseizoen was tot nu toe behoorlijk beroerd met een stroom winstwaarschuwingen. Het slechte economische klimaat kreeg de schuld. Er zijn echter tekenen dat de bodem alweer achter ons ligt.

Philips, Heineken, Signify in Nederland. AB Inbev, Renault, Commerzbank elders in Europa. Dit is een kleine selectie van de lange lijst bedrijven die dit kwartaalseizoen de omzet- of winstverwachtingen moesten bijstellen. Als oorzaak werd vaak verwezen naar de zwakke vraag door onzekerheid over de handelsspanningen tussen China en de VS en Brexit.

Er zijn echter genoeg tekenen dat de economie weer aantrekt. Een aantal daarvan op een rij.

Sterke cijfers chipproducent TSMC
De chipsector was een van de grootste zwakke plekken in de wereldeconomie het afgelopen jaar. De verrassend sterke kwartaalcijfers van de Taiwanese chipproducent TSMC zijn dan ook een opsteker. Het bedrijf levert chips aan veel smartphonemakers, waaronder Apple, en kon de sterkste winstgroei sinds het eerste kwartaal van 2017 melden. TSMC liet ook weten dat het de investeringen opschroeft.

Het bedrijf wees daarbij naar een sterke vraag naar smartphones, vooral telefoons die geschikt zijn voor 5G. TSMC gaat ervan uit dat het percentage verkochte telefoons dat klaar is voor de komende generatie mobiel internet volgend jaar in de dubbele cijfers zal liggen.

Duitse export en productie groeien sterker dan verwacht
Duitsland is op dit moment weer even de zieke man van Europa. Het tweede kwartaal was de groei negatief en met een zwak derde kwartaal eroverheen zou sprake zijn van een recessie. De laatste cijfers vallen echter mee. Eerst waren cijfers over de industrie al beter dan verwacht: de nieuwe orders groeiden in september harder dan voorspeld.

Daarna waren ook de cijfers over de export aanzienlijk beter dan verwacht. Ten opzichte van september 2018 groeide de export met 4,5 procent. Over de eerste negen maanden staat een plus van 0,9 procent. De bodem zou dus zomaar bereikt kunnen zijn voordat de recessie formeel een feit is.

Automarkt lijkt bodem te hebben gehad
De auto-industrie is voor Duitsland en voor verschillende Nederlandse beursgenoteerde bedrijven een flink pijnpunt. Ook hier zijn tekenen dat in ieder geval in Europa en de VS het ergste leed geleden is. De Europese autoverkopen lagen in september ruim 12 procent hoger dan september vorig jaar.

Voor de eerste negen maanden staat er nog een min van 1 procent, maar de laatste maanden van 2018 waren heel slecht omdat toen net nieuwe emissieregelgeving van kracht was geworden. Dat betekent dat het waarschijnlijk is dat de Europese automarkt het jaar in de plus eindigt.

In de VS liggen de verkoopaantallen op jaarbasis nog 1,5 procent lager. Daarbij moet echter wel worden aangetekend dat er een verschuiving plaatsvindt van gewone auto’s naar crossovers en SUV’s. Deze modellen zijn aanzienlijk duurder waardoor de automarkt in de VS in dollars groter is dan vorig jaar.

Amerikaanse dienstensector trekt aan, geen recessie
In de VS heeft vooral de productiesector het lastig. De ISM-index voor de productiesector staat al enkele maanden onder de 50 punten en er wordt ook gesproken over een productie-recessie.

Het goede nieuws uit de VS is dat de ISM-index voor de rest van de economie wel boven de 50 punten staat en in oktober weer is opgelopen. Het betekent dat de Amerikaanse dienstensector nog goed doordraait. Daardoor is een recessie voor de hele economie vrijwel uitgesloten.

Nieuwe beursrecords
Op de beurs hebben beleggers alle negatieve sentimenten van eerder dit jaar alweer afgeschud. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 bereikten nieuwe recordstanden. De Amsterdamse AEX-index haalde de hoogste stand sinds november 2001 en de herbeleggingsindex voor de AEX ging door de 2000 punten.

Op de beurs wordt dus al volop een voorschot genomen op betere economische tijden.